maandag 15 juni 2015


De ChristenUnie

  
Afgelopen weekend hield de ChristenUnie haar jaarlijkse partijcongres. Meestal is er van de landelijke pers weinig interesse voor  dit congres. Dit jaar was dit anders. De reden was dat de ChristenUnie haar beginselprogramma aanpaste aan de gewijzigde omstandigheden. De wijziging was zorgvuldig voorbereid.

De ChristenUnie heeft nieuwe beginselen die de drempel voor katholieken en evangelischen verlagen om lid te worden. Op het jaarlijkse partijcongres stemden de leden afgelopen zaterdag voor een aanpassing van hun beginselverklaring.

De oude grondbeginselen verwezen naar de Drie Formulieren van Enigheid – al eeuwen het belangrijkste fundament onder het Nederlandse protestantisme. Daar staan negatieve formuleringen in over niet-gereformeerden. Zo heet de rooms-katholieke mis „een vervloekte afgoderij” en de volwassenendoop „ketterij”. Die verwijzingen zijn geschrapt.

Met 486 tegen dertig stemmen schaarden de ChristenUnie-leden zich achter de nieuwe principes. „We laten hiermee zien dat we vanuit een stevige basis op een wervende manier een échte Unie van Christenen willen zijn”, zei partijleider Arie Slob in zijn toespraak.

Het CDA is gewaarschuwd.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185