zondag 28 juni 2015

Op weg naar de algemene beschouwingen

 Het college heeft een aantal weken geleden de Kadernota 2016 laten verschijnen. Hierin formuleert het college de uitgangspunten die zij wil hanteren bij de opstelling van de gemeentebegroting 2016. De Kadernota 2016 is volledig tot stand gekomen onder verantwoordelijkheid van het nieuwe college van B en W. In de Kadernota 2015 zat nog heel veel van het oude college.

Zoals gebruikelijk is de raad in de gelegenheid gesteld technische vragen over deze kadernota te stellen. Ik weet niet of de verschillende fracties hiervan gebruik gemaakt hebben. Het CDA heeft dit in ieder geval wel gedaan. De antwoorden van het college zullen eerstdaags verschijnen.


Ondertussen zijn verschillende partijen  druk bezig zich voor te bereiden op de algemeen beschouwingen die voor 9 juli op de rol staan. Ik ben benieuwd naar de reacties van de raadsfracties. Met name kijk ik uit naar de wijze waarop zij gaan reflecteren op de roerige periode die Laarbeek heeft doorgemaakt en hoe zij aankijken tegen de toekomst van de integere gemeente Laarbeek. Dit toekomstperspectief is ook van belang voor de vraag welke eisen de raad gaat stellen aan de nieuwe burgemeester die naar verwachting medio 2016 benoemd gaat worden. Eerst zal duidelijk moeten zijn wat de identiteit van Laarbeek inhoudt; dan pas kan een profiel voor de nieuwe burgemeester worden opgesteld.

Naar verwachting zullen de verschillende politieke partijen in hun algemeen beschouwingen ingaan op de hoofdpunten van de Kadernota 2016. In de nota worden  een aantal beleidswijzingen aangekondigd, die ongetwijfeld discussie zullen opleveren. De belangrijkste wijzing met het verleden is dat dit college naar een structurele verbetering van de financiële positie van de gemeente Laarbeek streeft.  In dit kader opteert het college voor een forse verhoging van de OZB met maar liefst 13%. Hiermee steekt het college haar nek uit. Het college zal met een sterke onderbouwing moeten komen. Sterker dan in de kadernota verwoord en overtuigender dan verwoord in de pers. Anders zal ongetwijfeld de oppositie gehakt maken van het voorstel. Die kans zou het college de oppositie zelfs niet moeten willen bieden.

Met deze Kadernota slaat het college een nieuwe weg in. De koers wordt verlegd van voorzichtig  beleid langs vertrouwde paden naar de uitdaging  duurzaamheid te promoveren tot primair beleidsprincipe: het gehele beleid moet in het teken komen te staan van duurzaamheid. Het college gaat dit niet alleen doen. In dit opzicht weet het zijn plek. De Laarbeekse bestuurders willen hierbij de inwoners van de gemeente daadwerkelijk betrekken. Het is een ambitieus en gedurfd programma, waarvoor het college zonder meer de complimenten verdient.

Niemand kan op zich bezwaar hebben tegen dit streven naar duurzaamheid. Het vereist wel een totaal andere mindset en instelling. Hierbij is politiek gekrakeel uit den boze. Duurzaamheid kun je immers niet in je eentje bereiken, je moet het gezamenlijk doen. Dit is dan ook de grootste uitdaging voor het college.

We wachten met spanning de reactie van de raad op 9 juli af.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185