zondag 21 juni 2015



Duurzaamheid

Het Laarbeekse college van B en W verstaat de tekenen des tijds. Dit kan niet ontkend worden. Perfect getimed heeft het college in de Kadernota 2016 een belangrijke koerswijziging in het beleid aangebracht. Alles moet volgens het college gericht zijn op het streven naar duurzaamheid. Nu én in de toekomst. Dat is de duidelijke boodschap die het college in de Kadernota 2016 uitdraagt.

Het college laat het niet bij mooie woorden alleen, het trekt ook meteen een miljoen euro uit als aanjaaggeld om deze beleidswijziging mogelijk te maken. Het is lang geleden dat Laarbeek met zo’n ambitieus programma naar buiten treedt. Vriend en vijand moeten toegeven, dit college heeft lef. Het is niet meer langer op de winkel passen en heel voorzichtig gemeentelijke middelen aan spreken zoals bij vorige colleges veelal schering en inslag was. Dit college durft de kop op te steken. Dit doet de burger deugd.

De boodschap van het college kon niet op een beter moment komen. Juist vorige week heeft paus Franciscus zijn encycliek Laudato si laten verschijnen. In zijn bekende no nonsense-stijl roept de paus op tot een nieuwe universele solidariteit en om spaarzaam om te gaan met de rijkdommen van de aarde. Hij roept op tot een minder consumptieve levensstijl en minder grondstoffen te verkwisten.” We zijn opgegroeid denkend dat wij de eigenaren waren van de aarde met een vergunning om haar te plunderen” schrift de paus. In zijn encycliek sluit hij heel duidelijk aan bij zijn grote voorbeeld Franciscus van Assisi, die op zijn sterfbed het Zonnelied schreef. Moeder aarde noemde Franciscus liefkozend de wereld.

De oproep van de paus is niet alleen gericht op de 1,2 miljard katholieken. “ Ons huis wordt geruïneerd en dat schaadt iedereen, vooral de armsten onder ons” zei hij afgelopen woensdag op zijn wekelijkse audiëntie. Met deze verwijzing naar de armsten onder ons gaat de paus een paar stappen verder dan zijn voorgangers. De encycliek is daarom een regelrechte oproep tot solidariteit.

Zoals hierboven gezegd, het pleidooi van het Laarbeekse college om duurzaamheid tot hoeksteen van het beleid te maken, komt op het juiste moment. Iedereen zal daaraan zijn steentje moeten bijdragen. Een holistische aanpak zoals de paus bepleit met daarin centraal armoedebestrijding, zorg voor de natuur en bescherming van de menselijke waardigheid is hierbij absolute noodzaak. En op termijn ook een kwestie van leven of dood.

Het college heeft er voor gekozen om deze fundamentele koerswijziging onderdeel te laten zijn van de Kadernota 2016. Hiermee wordt duurzaamheid een onderdeel van het financiële beleid van de gemeente Laarbeek. Ook ontstaat zo de indruk dat deze koerswijziging vooral gericht is op financiële duurzaamheid. Dit is jammer. Het doet ook afbreuk aan de doelstellingen die met duurzaamheid gehaald moeten worden. Duurzaamheid in een financieel kader is te mager. Het onderwerp verdient een breder kader.

In de toelichting op de beleidswijziging verwijst het college naar het collegeprogramma “Van zorgen voor naar zorgen dat ”.Vergroting van duurzaamheid moge dan wel de achterliggende gedachten zijn in het coalitieakkoord en het collegeprogramma. In het coalitieakkoord wordt de term duurzaamheid echter geen enkele keer gebruikt; in het collegeprogramma komt de term duurzaamheid maar eenmaal voor.

Het ware beter en verstandiger geweest als het college de inzet op duurzaamheid in een aparte notitie tot kernpunt van haar beleid had gemaakt. In deze notitie en de daarop gebaseerde voorstellen had het college de doelstellingen van het beleid en gewenste resultaten vast kunnen leggen. Dan was de discussie ook meteen in een breder kader getrokken en uit de financiële discussie over de Kadernota 2016 gehaald. Dat was een betere keuze geweest.

Dit alles mag echter geen afbreuk doen aan het voorstel van het college om duurzaamheid speerpunt van beleid te maken. Daarvoor is het onderwerp veel te belangrijk. De grote vraag is: hoe kunnen we met zijn allen Laarbeek een stuk duurzamer maken en wat gaan we daarvoor doen. Het is aan het college om hierin het voortouw te nemen en te zorgen voor voldoende draagvlak.

De pauselijke zegen hebben ze al!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185