maandag 1 juni 2015



                                    Gemeentelijke fusies


Het college van B en W van de gemeente Son en Breugel heeft zich uitgesproken voor een fusie met de gemeente Nuenen. Samen zouden zij een gemeente van ongeveer 40.000 inwoners vormen. Volgens het college een garantie voor voldoende slagkracht.

De uitspraak van het Sonse college heeft tot nogal wat reacties geleid. Het ED laat er op woensdag 27 mei een viertal pannelleden over filosoferen. Vier zo verschillende figuren als Michiel Herweijer, Helmi Huijbregts, Hans Gaillard en Driek van de Vondervoort staan natuurlijk garant voor tegengestelde opvattingen. Alle vier reageren heel verschillend op de vier stellingen die de krant aan hen voorlegde. Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk.

Opmerkelijk is een utspraak. Helmi Huijbregts, de voorzitter van de commissie Veerkrachtig Bestuur noemt het aantal inwoners van  40.000 kantje boord. Ook in dergelijke gemeenten heb je nog vaak dat maar een ambtenaar op een post zit. Dat maakt je kwetsbaar. Is dit een hint naar de gemeente Geldrop-Mierlo?

Nu maar eens eerst de reacties in de twee betrokken gemeenten afwachten. De eerste reacties uit Nuenen, dat zelf nog veel grotere problemen heeft , zijn weinig bemoedigend.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185