dinsdag 23 juni 2015



Van Peel 6.1 naar Peel 5-


Waar zijn we hier in Zuidoost Brabant nu eigenlijk mee bezig? De recente ontwikkelingen hangen van onwaarschijnlijkheden  en paradoxen aan elkaar. Onvoorstelbaar en onbegrijpelijk voor iedereen. Wat is er aan de hand?
De meeste gemeenten willen hun zelfstandigheid behouden ; er is volgens hen geen enkele noodzaak voor nieuwe fusies. Deze boodschap geven zij bij elke gelegenheid af aan de provincie en de commissie Veerkrachtig Bestuur. Zij voegen hier wel aan toe dat regionale samenwerking noodzakelijk is. En wat doen ze vervolgens. Zij schalen het eens zo succesvolle samenwerkingsverband van het SRE af tot een krachteloos MRE. Zogenaamd uit financiële noodzaak, maar in werkelijkheid om het SRE te machtig was geworden.
De zes Peelgemeenten die zich hadden gevonden in  de Peel 6.1, primair om de grote decentralisaties van 2015 vorm en gestalte te geven, kunnen het niet eens worden over de gewenste invulling. Met als gevolg dat de kartrekker van de Peel, de stad Helmond, afhaakt en verdere samenwerking op een laag pitje zet. Alleen de zorgtaken doen de zes gemeenten nog gezamenlijk. Op een groot aantal andere terreinen gaan Deurne, Asten, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek nu snel onderzoeken hoe ze zónder Helmond verder kunnen samenwerken. De vijf denken hierbij met name aan verdere samenwerking op het gebied van onder meer personeel, financiën, administratieve organisatie en huisvesting.
Deze afspraak hebben die de 5 Peelgemeenten vorige week gemaakt tijdens een bijeenkomst in Deurne. De gemeentesecretarissen van de Peelgemeenten brengen de mogelijkheden waarschijnlijk nog vóór de zomer in kaart. Daarna wordt een stappenplan opgesteld dat ook naar de vijf gemeenteraden gaat.
Hoe realistisch is dit alles? Grote vraag is of de vijf het zonder Helmond wel kunnen. De problematiek is immers nog steeds dezelfde. Het afhaken van Helmond moet wel diepere oorzaken hebben dan alleen maar financiële. Als dit het enige was, had de breuk voorkomen kunnen worden. Ik moet nog zien dat de vijf gemeenten die nu verder willen samenwerken op een lijn kunnen uitkomen. De uitgangsposities en belangen lijken mij mijlen ver uit elkaar te liggen. Het is allemaal zo inconsequent.
En het ergste is nog dat de  goegemeente alles slikt. Zelfs de oppositiepartijen in Helmond laten zich met een  klontje in het riet sturen. Een toezegging van betere communicatie in de toekomst was voor hen al voldoende om hun keutel in te trekken!
Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185