woensdag 24 juni 2015


Sterke colleges


Hoe sterk zijn de college die vandaag de dag aan het roer staan? Dezelfde vraag kan ook gesteld worden over gemeenteraden. Nu steeds meer taken van het Rijk zijn overgegaan naar de gemeenten gaat de kwaliteit van college en raden een steeds grotere rolspelen.

In heel veel plaatsen zie je dat het steeds moeilijker wordt om binnen de eigen grenzen capabele bestuurders te vinden die de plaats in de college kunnen en willen gaan innemen. Vaak wordt dan buiten de eigen grenzen gezocht naar een geschikte kandidaat. Hier zitten wel risico’s aan. Vaak wordt wel een heel deskundig iemand gevonden , maar vaak heeft een dergelijk persoon geen feeling en binding met de plaats waar hij het wethouderschap gaat bekleden. Op dit punt kan het goed mis gaan.

Dat vaak toch naar personen van buiten wordt gezocht, geeft nog iets anders aan, wat m.i. veel fundamenteler is. Het bestuur is in de afgelopen decennia stukken complexer en ingewikkelder geworden. Een politieke neus is niet meer voldoende; er worden echte vaardigheden en kunde gevraagd. Het moderne bestuur vraagt professionele bestuurders. De gestelde eisen worden steeds hoger. Gezond boerenverstand is niet meer voldoende.

Hier komt nog iets bij. Het opleidingsniveau van de gemiddelde burger is hoger dan ooit. Deze hoogopgeleide burger is vaak ontevreden over de in zijn ogen vaak klungelige aanpak van problemen door bestuurders. Steeds meer werpen zij zich op om met gelijkgestemden de zaken te regelen. Als de wethouder en zijn ambtenaren in opleiding en ervaring niet hun gelijken zijn, worden zij deze mondige burgers binnen de kortste keren ondergesneeuwd . Politieke partijen moeten of ze willen of niet het recruiteringsgebied voor hun plaatselijke bestuurders gaan verruimen.

Voor de lokale politiek is dit een verarming. Het bestuur wordt professioneler, maar de ziel gaat er uit. Dit is jammer. Deze ontwikkeling moet gestopt worden door het bestuur transparanter en doorzichtiger te maken, zodat de burger er greep op kan houden.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185