woensdag 1 juli 2015



Lang leve het verschil.


Met een glimlach heb ik het commentaar van FloorRusman in de NRC van afgelopen maandag gelezen over het nieuwste rapport van het wetenschappelijke bureau van het CDA . Meestal is het NRC niet scheutig met complimenten aan het adres van het CDA. Dit keer is het anders. Het rapport “ Lang leve het verschil ” valt bij de NRC in de smaak.

Waarom deze waardering van de NRC voor dit rapport?Laten we eens kijken wat Floor Rusman schrijft. Allereerst schrijft zij:

“Ik heb het met verbazing gelezen; niet omdat het Wim Kan presenteert als symbool van betere tijden, maar omdat het geschreven lijkt door Jesse Klaver. De marktwerking is doorgedrongen in domeinen waar ze niet thuishoort en dat heeft geleid tot een ‘meritocratisch misverstand’: het idee ‘dat je zelf verantwoordelijk bent voor het bereiken van maatschappelijk succes’. Het CDA ziet een samenleving die uiteenvalt in gepredestineerde winnaars en verliezers.
De oplossingen die het rapport aandraagt zijn ook opvallend. Het CDA, niet een partij van de democratische experimenten, zegt dat we moeten kijken naar de mogelijkheden van referenda en burgerjury’s. In het onderwijs moet er meer ruimte komen voor persoonlijke ontwikkeling. Dit alles wordt ondersteund met citaten van denkers als Thomas Piketty en Paul Verhaeghe (bekend van de stelling dat het neoliberalisme ons ziek maakt).”

Het CDA moet de afgelopen jaren zich wel heel stevig herbrond hebben, denkt Floor Rusman. Anders ga je niet zo’n rapport schrijven, zegt ze.

Uiteindelijk komt zij tot een veel prozaïscher conclusie:

Misschien voelt het CDA gewoon goed aan wat nu trendy onderwerpen zijn. “ ” Sinds Piketty is sociale ongelijkheid terug op de agenda; ook Mark Rutte zegt nu ‘toedeledokie’ tegen topbankiers. Democratische vernieuwing wordt al in praktijk gebracht – verschillende steden organiseerden hun eigen burgertop.”

En zij besluit met:

“Maar relevanter dan ‘waar komen deze ideeën vandaan’ is ‘wat gaat ermee gebeuren?’ Er is altijd dat verschil met het werkelijke beleid. Dat zagen we bij het wetenschappelijk bureau van de PvdA, dat in 2013 ‘Van Waarde’ publiceerde. Het kabinet trok zich er weinig van aan. Krijgen we onder een eventueel CDA-kabinet wél grote vernieuwingen in het onderwijs en de democratie? Ik zou het graag willen geloven.”

Dus toch wel enige twijfel

 Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185