woensdag 15 juli 2015



Burgerfora etc


Op allerlei plaatsen experimenteren gemeenten met allerlei vormen van burgerfora. Zij proberen actief burgers te betrekken bij het beleid. Laarbeek blijft hierbij  niet achter. Nog niet zo heel lang gelden heeft het burgers betrokken bij de vormgeving en invulling van de WMO .

 Nu staat weer een nieuw project op stapel: de inwoners eigenaar maken van het duurzaamheidsproject. In de Kadernota 2016 werd het aangekondigd als beleidswijziging; in de raadsvergadering van juli was het de topic van de beraadslagingen en – nogal verrassend-  de aangewezen projectwethouder wijzigde zo’n beetje terloops het programma zonder heel veel onderbouwing in toekomstbestendigheid, wat volgens mij niet geheel hetzelfde is streven naar duurzaamheid. Onduidelijk bleef wat toekomstbestendig moet worden: de wereld, de gemeenten, wijzelf? Deze onduidelijkheid in doelstelling zou wel eens als een soort zwaard van Damocles over de discussie blijven hangen.

Er is een duidelijk verschil tussen duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Duurzaamheid heeft heel duidelijk een  ecologisch element in zich: zorgvuldig omgaan met de rijkdommen van de wereld. Met name met het doel dat wij een leefbare wereld nalaten. Toekomstbestendigheid heeft een institutioneel element in zich: er voor zorgen dat gemeenten, provincies etc. niet ten onder gaan en de problemen in de toekomst de baas kunnen. De vraag is dus:  overleeft de wereld of kan de gemeente de toekomst aan. Briels verengde dus de vraag. Dit is jammer.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185