woensdag 29 juli 2015



Komkommertijd


De zomermaanden zijn komkommertijd. De kranten staan vol, maar echt nieuws is er niet, zeker niet uit gemeenteland. Gemeentehuizen draaien op halve kracht; ambtenaren zijn uitgezwermd over de vakantiegebieden, in en buiten Europa. Journalisten zijn naarstig op zoek naar nieuws, dat er eigenlijk niet is.

De laatste weken is er dan ook nauwelijks nieuws te melden uit Laarbeek. Met berichten over een actie tegen al of niet roestende containers moeten we het doen. Gelukkig voor de journalisten is er dan nog de geschiedenis met de brisantbom, die grafdelvers op het kerkhof in Beek vonden en te onrechte – goed bedoeld overigens- ergens op een uithoek van het kerkhof neerlegden. Afgelopen woensdag bleek dan ook nog eens de Mijnenopruimingsdienst de bom tot ontploffing hebben gebracht op een plek in Mariahout, waar het achteraf gezien niet gemogen had. Er lagen immers ondergrondse leidingen op die plek. Weliswaar vrij diep, maar toch. Burgemeester Ronnes heeft hier adequaat op gereageerd. De procedures zijn niet goed nageleefd.

Ik heb me altijd al afgevraagd waar de uitdrukking “komkommertijd ” vandaan  kwam. Dankzij de altijd actieve talhistoricus Ewoud Sanders ben ik er achter gekomen. De verklaring stond gisteren in de NRC :


“ Waar komt het woord ‘komkommertijd’ vandaan?

Het Engels kent al sinds 1700 ‘cucumber-time’. Destijds grapte men dat kleermakers in de zomermaanden op komkommers leefden, vanwege de ‘slappe tijden’. Volgens taalhistoricus Ewoud Sanders is het woord waarschijnlijk in Nederland ingeburgerd, omdat het begrip ook in het Duits werd gebruikt. Sinds eind 18de eeuw spreekt men van Sauregurkenzeit (augurkentijd) bij zomerse slapte in de handel. Augurken worden van komkommers gemaakt. Sanders trof in 2011 de oudste vindplaats in Nederland in het tijdschrift Het Saturdags Kroegpraatje, 14 juli 1787.
„Is er van de week ook wat nieuws van de groote Heeren uit den Haag?”, vraagt Piet hier aan Kees. „ Neen”, antwoordt Kees. „Daar heb ik niet veul van gehoord, [...] maar, je mot denken, het is, regtevoort, in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.” ”

 Zo dat raadsel is ook weer opgelost.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185