zondag 5 juli 2015



Lieshout hard op weg een dood dorp te worden.


Op afstand volg ik momenteel het actuele nieuws over en rond Laarbeek. Soms met vreugde, maar vaak ook met verbijstering. Laarbeek is mij lief, evenals de vier Laarbeekse kernen. Van deze  vier kernen baart Lieshout mij de laatste tijd steeds meer zorgen. Er vinden ontwikkelingen plaats die afbreuk doen aan de leefbaarheid in dit dorp. Het ergste is nog dat de Lieshoutenaren dit schijnbaar gelaten over zich heen laten komen als ware het soort natuurverschijnsel. Tot voor kort waren er geen protesten ; hoorbaar was alleen maar een licht gemompel. Je zou verwachten dat de Dorpsraad Lieshout waarvan verwacht mag worden dat zij waakt over het wel en wee van het dorp, meteen op deze ontwikkelingen zou inspringen en hiertegen in verzet zou komen. Niets van dit alles. Gelukkig trok vorige week in het ED de voorzitter van LIMO aan de bel. Het werd hoog tijd.

In feite draait het in Lieshout om een tweetal ontwikkelingen. Op de eerste plaats de toenemende leegstand op en rond de Heuvel. Lieshout had van oudsher een kleine attractieve kern rond de Heuvel. Rond deze plek speelde het Lieshoutse sociale leven zich af. Met de opheffing van Lieshout als zelfstandige gemeente is hier de klad in gekomen. Laarbeek heeft met de verkoop van het gemeentehuis van Lieshout verkeerd gegokt. De nieuwe eigenaar is er niet in geslaagd zijn grootse plannen te verwezenlijken. Het leek enige tijd goed te gaan, maar op een bepaald ging het mis. Leegstand op de Heuvel is het gevolg. Het oude raadshuis staat te koop, de Woningstichting heeft het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis ontruimd en de voormalige Rabobank aan de overzijde van de Heuvel staat eveneens leeg en wordt te huur en/of te koop aangeboden. Bovendien staat in de directe nabijheid van de Heuvel ook het voormalige politiebureau leeg te wachten op een koper. Leegstand alom op de Heuvel. Iedereen constateert het, maar niemand die de handen uit de mouwen steekt. Wat willen en wat kunnen we met de Heuvel? Dit is de vraag die op korte termijn beantwoord moet worden. Lieshout moet de gemeente porren om met oplossingen en plannen voor de Heuvel te komen. Het argument dat het eigendom allemaal particulier is kan geen excuus zijn om maar lijdelijk af te wachten. Laarbeek bepaalt zelf wat er op basis van opvattingen over ruimtelijke ordening wel of niet mogelijk is op de Heuvel in Lieshout. Afwachten lost niets op. Er moeten creatieve ideeën ontwikkeld worden.

De tweede ontwikkeling is van een geheel andere orde. De hoop en verwachting was dat de aanleg van De Ruit de oplossing zou bieden voor penibele verkeerssituatie in Laarbeek. Door verzet vanuit de gemeenten in Zuidoost Brabant is er een streep gehaald door de plannen en zijn we na zoveel jaren weer terug bij af. Laarbeek zit nu met de gebakken peren.

Jarenlang nog verder doorsukkelen is geen optie. Daarvoor zijn de risico’s ook te groot. Wat allereerst aangepakt moet worden is de situatie rond de Beekse burg en de benaderde situatie bij de Wilhelminabrug bij de Deensehoek. Hier is de situatie op de eerste plaats voor fietsers levensgevaarlijk. Wie ook maar een keer het moeizame gemanoeuvreer van vrachtwagencombinaties, die van of naar richting Son heeft gezien, weet dat dit een onhoudbare situatie is. Hiervoor moet op korte termijn een oplossing komen. De aansluiting van Hoofakker op de brug moet verbeterd worden. De oplossing ligt duidelijk voor de hand. Laarbeek zal hiervoor zelf het voortouw moeten nemen en zo nodig met geld over de brug moeten komen. Dit is nu eenmaal de prijs die de inwoners van Laarbeek moeten betalen voor het niet doorgaan van De Ruit.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185