zondag 19 juli 2015



Integriteit


In deze aflevering van dit weblog wil ik terugkijken op de huidige stand van zaken en wel met name op de nieuwe bestuurscultuur in Laarbeek. De commissaris van de koning heeft geëist dat de raad hieraan voortvarend zou gaan werken. De raad heeft zonder twijfel het afgelopen jaar zienderogen haar best gedaan. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt; procedures over integer handelen zijn onder de loep genomen en opnieuw vastgelegd. De commissaris van de koning heeft bij zijn laatste bezoek aan Laarbeek hierover zijn tevredenheid uitgesproken. Op 16 september a.s. wil hij met de raad overleggen over het eventueel openstellen van de burgemeestersvacature.
Is er inderdaad zoveel veranderd en zit de raad op het goede spoor? Ik heb zo mijn twijfels. In de laatste raadsvergadering, waar de Kadernota 2016 en de daaraan gekoppelde algemene beschouwingen van de raadsfractie op de agenda stonden, werden mijn twijfels nog versterkt. Er is met name bij de grootste fractie nog niet zo heel veel veranderd.

In het verleden onder de vorige coalities waarin PNL een doorslaggevende rol had, had PNL er een handje van in een gecoördineerde actie van fractie en de eigen wethouders een paar populistische getinte besluiten door te zetten. Tegen de gemaakte afspraken binnen het college en de raad in. Ik denk hierbij o.a. aan het onderkomen van de scouting Lieshout-Mariahout en de overdekte jeu de boulesbaan in Mariahout.  Het waren staaltjes van dorpspolitiek in optima forma.

In de raadsvergadering van juli zag ik iets soortgelijks gebeuren. PNL pleitte voor de aanleg van kunstgras voor voetbalvereniging Sparta 25 en wilde hiervoor een voorziening treffen in de begroting. Het  opzetje van PNL mislukte in eerste instantie, omdat burgemeester Ronnes  het voorstel doorverwees naar de commissie met het argument dat PNL  via een achterdeur de begrotingssystematiek veranderde. PNL ging hiermee weliswaar akkoord, maar handelde feitelijk zoals het al jaren gehandeld heeft: met het oog op politiek gewin als warm pleitbezorger van een vereniging.

In dit opzicht lijkt de partij van het verleden niets geleerd te hebben. Integriteitregels kun je aanscherpen. Maar geschreven regels zijn niet alles bepalend. Het gaat niet om een paar flessen wijn of een nevenfunctie die breed bekend is. Het betreft vooral zaken die zich in het verborgene afspelen, achter de gesloten deuren en in de achterban. Integriteit is en blijft vooral een mentaliteitskwestie.

Gezien het verloop van de laatste raadsvergadering denk ik dat Laarbeek nog een lange weg te gaan heeft.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185