maandag 13 juli 2015


Strakke hand


Het is alom bekend: burgemeester Frans Ronnes leidt de raadsvergaderingen met strakke hand. Hij grijpt doelbewust in en gruwt van langdradige betogen vol herhalingen. Hij rondt het betoog van raadsleden af door zelf de conclusie te trekken. Steevast maakt hij een einde aan het verhaal door te zeggen : “U bedoelde…..” en dan zelf de slotconclusie te trekken. Aan zijn directheid kunnen raadsleden maar moeilijk wennen. De coalitiepartijen vinden het meestal best; PNL heeft er begrijpelijkerwijze meer problemen mee. Ronnes lijkt slimmer dan alle raadsleden bij elkaar.

In de laatste raadsvergadering was er een clash tussen raadslid Peter Verschuuren en de voorzitter. Verschuuren wist niet wat hem overkwam. Hij wees min of meer terloops op het gemor op straat over de forse OZB-verhoging. “ Er is wel geld voor de bestrijding van de overlast van hondenpoep,maar niet voor wezenlijke zaken ” zei Peter Verschuren .Dat schoot bij de burgemeester in het verkeerde keelgat. “Als raadslid moet u verdedigen wat hier besloten wordt en niet de straat napraten ” wierp de burgemeester een verbouwereerde Verschuuren tegen. Het raadslid had hiertegen geen verweer.

Raadslid Verschuuren had het kunnen weten. Deze burgemeester wil dat raadsleden hun verantwoordelijkheid nemen en niet dat zij de straat napraten. Van populisme moet deze burgemeester niets hebben. Daar komt nog bij dat deze burgemeester door de commissaris van de koning hier is neergezet om een verandering van de bestaande bestuurscultuur door te zetten. Laarbeek is hiermee al een stuk op de goede weg,maar is er nog lang niet. Uit het pleidooi van PNL voor kunstgras bij Spart 25 blijkt dat PNL nog steeds op dezelfde koers zit. Er is in dit opzicht nog niet veel  veranderd: van pleidooien voor een onderkomen voor scouting Lieshout-Mariahout, de overdekte jeu de boulesbanen in Mariahout naar kunstgras voor Sparta 25.

Het is bij PNL nog steeds hetzelfde liedje en dezelfde insteek.



Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185