zondag 12 juli 2015



Laarbeek wordt toekomstbestendig



Het nieuwe Laarbeekse college heeft haar uitgangspunten voor de opstelling van de begroting 2016t neergelegd in een nota die vorige week in de raad behandeld is. In deze Kadernota 2016 heeft het college haar toekomstige beleid geformuleerd. Het college plaatst nieuwe accenten en breekt met het verleden. Twee onderwerpen springen er duidelijk uit: de omslag in beleid naar duurzaamheid en de noodzakelijke verhoging van de OZB. Alle politieke partijen besteedden in hun algemene beschouwingenveel aandacht aan deze beide onderwerpen.

Het algemene beeld was duidelijk: de coalitiepartijen ( De Werkgroep. ABL, het CDA en de PvdA ) omarmden de op vernieuwing gerichte omslag van beleid; oppositiepartij PNL wees het nieuwe beleid categorisch af en hield vast aan het beleid van het verleden. Even leek het erop dat ook PNL bereid was de draai naar de toekomst te maken. In de algemene beschouwing sprak PNL over de noodzaak tot omdenken. Bij nadere beschouwing bleek PNL hier alleen maar het omdenken van bestaande methoden en praktijken te bedoelen. PNL had uitsluitend oog voor het verleden en was niet in staat de omslag naar de toekomst te maken. Natuurlijk is het jammer dat de grootste partij van Laarbeek niet in staat is deze stap te zetten.

Tijdens de behandeling van de Kadernota bleek dat het college wethouder Briels aangewezen had als de voornaamste kartrekker van deze nieuwe aanpak. Hij is de meest geschikte persoon om dit project te leiden en beschikt over de nodige ervaring met dit soort transitieprocessen. Wethouder Briels zette in zijn antwoord op de vragen van de verschillende partijen meteen al een aantal nieuwe accenten. Resoluut verving hij de term “ duurzaamheid ” door “toekomstbestendig ”. Ook wilde hij zich niet laten vastpinnen op termijnen. Wel beloofde hij de raad regelmatig te zullen informeren over de voortgang. Hij was ook de enige wethouder die de inzet van 1 miljoen aanjaaggeld niet in de mond nam. Terecht volgens ons.

De discussie over de OZB-verhoging verliep nogal chaotisch. PNL was tegen, maar slaagde er niet in om een alternatieve oplossing aan te dragen. Uiteindelijk ging de discussie over de onzinnige vraag wat partijen nu in hun verkiezingsprogramma zouden schrijven over de OZB. Natuurlijk hintte PNL op “kiezersbedrog ”. Alleen durfden zij klaarblijkelijk deze term niet openlijk te gebruiken.

In de algemene beschouwingen besteedde het CDA natuurlijk ook aandacht aan de voorstellen m.b.t. tot duurzaamheid en de verhoging van de OZB. Wij denken dat het college met name met de omslag naar duurzaamheid goud in handen heeft en hiermee blijk geeft toekomst gericht ingesteld te zijn. De keuze voor toekomstbestendig is verstandig en voorkomt zinloze discussies over de definitie van duurzaamheid. De verhoging van de OZB is natuurlijk zuur, maar ook onvermijdbaar. Vergeleken met een paar jaar geleden is de financiële situatie van de gemeente Laarbeek volkomen gewijzigd. De uitkeringen uit het Gemeentefonds blijven achter wat oorspronkelijk geraamd was. Zelfs met de voorgestelde OZB-verhoging is de gemeentebegroting pas in 2019 sluitend. Zonder deze forse verhoging moet een flink gesneden worden in de uitgaven voor de algemene voorzieningen, de jeugd, de verenigingen en de subsidies. En dat wil het CDA en de andere coalitie partijen vanzelfsprekend niet!

Andere zaken waaraan het CDA in zijn algemene beschouwing aandacht besteedde, waren de samenwerking in Peel 6.1 en de verkeersproblematiek in en rond Laarbeek. Het CDA betreurt het afhaken van Helmond en blijft onverkort achter deze samenwerking staan. Met betrekking tot de verkeersproblematiek blijft het CDA het vreemd vinden dat wethouder van Zeeland de nadruk blijft leggen op het streven naar een oplossing die duurzaam is en gedragen wordt door de regio. Waarom is er wel begrip voor het sluipverkeer door Nuenen en waarom geldt dit niet voor Laarbeek? Van Zeeland moet duidelijker opkomen voor de belangen van Laarbeek. Een geboortebos, waarmee de raad op verzoek van De Werkgroep instemde, is prima, maar natuurlijk niet op het traject waar de Ruit zou kunnen komen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185