zondag 29 juni 2014


                                                                                                                                                 

Vreemde reactie van PNL


PNL is een meester in het bespelen van de publieke opinie. Een sterkt staaltje van deze volksmennerij is het stukje van vorige week in De MooiLaarbeekKrant. De titel alleen al is een  uitsmijter: Nieuw coalitie start met een niet sluitende begroting. Dat is nog eens een binnenkomer!

Niets is natuurlijk minder waar. Allereerst is er natuurlijk nog geen nieuwe begroting. Die komt pas later in het jaar. Wel is er een Kadernota, waarin het college de kaders voor de op te stellen begroting  aangeeft. De Kadernota wijkt in zoverre van de kadernota van voorgaande jaren af dat zij nog geen afgewogen keuzes maakt voor de begroting. Het college legt de raad een aantal mogelijkheden voor, waaruit de raad zelf kan kiezen. Op basis van de keuzes die de raad maakt zal het college de begroting 2015 gaan opstellen. Als er niets gebeurt, heeft Laarbeek een tekort van om en de nabij € 600.000,00. U hoort mij niet beweren dat het vorige college een slecht financieel beleid heeft gevoerd. Dit is zeer zeker niet het geval. Maar het tekort is wel een erfenis van het oude college. Het college met Hans  Vereijken als wethouder financiën heeft zelf in zijn nadagen een nota opgesteld, waarin mogelijke oplossingen en keuzes werden omschreven. Het nieuwe college heeft niets anders gedaan dan deze keuzes aan de raad voor te leggen.  Terecht denken wij. Zo krijgt de raad bij de Kadernota alle kans om haar uitgangspunten voor de begroting 2015 vast te stellen.

Volgens PNL neemt het college door deze aanpak geen enkele verantwoordelijkheid op zich. Niets is minder waar. Het college geeft de raad alle kansen om zelf op voorhand inbreng te hebben op de noodzakelijke keuzes in de begroting. In de raadsvergadering heeft PNL  hier niet aan meegewerkt en afgezien van het maken van keuzes. De grootste fractie in de raad van Laarbeek  koos hiermee voor een ramkoers.

Overigens blijkt dat PNL wel heel erg kort van memorie is. Bij het opstellen van het bezuinigingspakket aan het begin van de vorige raadsperiode heeft het college waarvan PNL prominent deel uit maakte voor exact dezelfde procedure gekozen: ook toen kon de raad met de bekende rode,witte en groene kaarten haar voorkeur uitspreken voor de meest gewenste oplossing. Kennelijk weet PNL dat nu niet meer of wil het niet meer weten!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185