woensdag 18 juni 2014


                                                                                                                                                 

Integriteit hoog in het vaandel.


Wat een aanvankelijk een groots gebaar leek te zijn, bleek achteraf allerminst zo te zijn. Bij de onderhandelingen over nieuwe colleges  werden in diverse gemeenten de onderhandelaars het vrij snel eens over een vermindering van de formatie-eenheden voor wethouders. Naar buiten toe werd dit gecommuniceerd alsof de nieuwe colleges de geest van de tijd begrepen hadden en dat zij ook zelf een steentje wilden bijdragen aan de leniging van de financieel nood van de gemeente. Niets bleek minder waar.

Achteraf blijkt nu dat deze formatie-vermindering  alleen maar voor de Bühne was. De wethouders die herbenoemd werden  in hun functie met een heel klein beetje minder formatie, bleken wachtgeld te kunnen incasseren over het stuikje salaris dat zij ingeleverd hadden. Gedurende drie jaar krijgen zij resp. 80% in het eerste jaar en 70% van het gederfde salaris in de volgende twee jaren bijbetaald. De burger in de betrokken gemeenten moesten dit uit de krant vernemen. De betrokkenen zelf communiceerden selectief. Dit is misschien nog wel het meest bedenkelijke.

In gemeenten waar dit gebeurd is, werden de inwoners danig voor de gek gehouden. Op geen enkele manier is dit goed te praten of te verdedigen. Zeker niet,als men integriteit hoog in het  vaandel heeft staan.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185