maandag 2 juni 2014


                                                    Van SRE naar MRE


Eigenlijk verbaasde het mij al langer. Het ED dat in het verleden altijd over het SRE berichtte, liet het de laatste tijd opvallend vaak afweten. Dit paste niet bij het ED dat toch immers altijd vrij positief over het SRE schreef.

Gelukkig besteedde het ED maandag j.l. wel aandacht aan het SRE. Directe aanleiding is de bijeenkomst woensdag van de bestuurders van het SRE. Voor de eerste keer onder nieuwe vlag van het MRE, de Metropoolregio Eindhoven. Het MRE moet volgens de planning op 1 juli 2015 van start gaan.

Vooruitlopend op de afschaffing van de WGR-plusstatus van het SRE gaat de organisatie veranderen. Er is sprake van afschaling. De MRE gaat zich concentreren op een beperkt aantal gemeenschappelijke taken; een aantal taken zullen subregionaal worden opgepakt, op vrijwillige basis of zullen komen te vervallen. Voor veel gemeenten moeten de uitgaven voor de regionale samenwerking omlaag.

Door de lastige financiële positie van gemeenten is bij verschillende gemeenten de liefde voor de regionale samenwerking op de schaal van Zuidoost Brabant danig bekoeld. In een tijd dat regionale samenwerking door gemeenten een steeds grotere noodzaak wordt, is deze afschaling van wat eens een succesvolle samenwerkingsvorm was, een onbegrijpelijke ontwikkeling.

De ambitie voor de regionale samenwerking is bij veel gemeenten niet erg groot meer. “ Eigen volk eerst ” lijkt het voornaamste parool te zijn . Terecht wijst het ED erop dat op de bijeenkomst van woensdag a.s. gemeenten helder moeten zijn over wat zij nu werkelijk met de regionale samenwerking willen. Zonder een breed gedragen ambitie komt er geen echte de samenwerking op gang. 

Het is vijf voor twaalf voor de regio!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185