dinsdag 3 juni 2014


                                   Twee raadsvergaderingen opkomst


Aanstaande donderdag  komt de Raad van Laarbeek bijeen ; volgende week donderdag volgt er een raadsvergadering die in zijn geheel gewijd is aan de Kadernota.

Deze week buigt de raad zich over de zienswijzen op de begrotingen van een aantal gemeenschappelijke regelingen. Dit belooft niet erg interessant te worden. Interessanter is de behandeling van het coalitieakkoord . Ik ben heel benieuwd  naar met name de reactie van PNL.  Gaat PNL proberen een wig te drijven in de nieuwe coalitie? De Ruit zou hiervoor een breekijzer kunnen worden. Het is zaak voor de coalitiepartijen om  het front gesloten te houden.

Volgende week donderdag komt de Kadernota aan de orde. In deze Kadernota is de nieuwe  meicirculaire nog niet verwerkt. Dat was natuurlijk ook niet mogelijk. Het college  zal voor 12 juni de nieuwe cijfers aanleveren. De cijfers die ik gezien heb voor het sociale domein lijken  voor Laarbeek mee te vallen. Laarbeek ontvang € 117 per inwoner voor de WMO. Dat is € 1 minder dan vorig jaar, maar wel voor meer taken. De  korting op de jeugdzorg is voor 2015 beperkt gebleven tot 3 %. Dat valt mee.

Ondertussen wordt gewerkt aan een andere opzet voor de begroting. Een eerste proeve is beschikbaar. Op het eerste gezicht lijkt het een verbetering. Het geeft betere handvaten aan de raad voor kaderstelling. De benoemde maatschappelijke effecten zijn wel heel ruim. Hier moet echt nog eens kritisch naar gekeken worden. De meetbare doelen zijn nog niet ingevuld. Het zou best eens kunnen dat de ruime doelen hierbij in de weg zitten.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185