woensdag 25 juni 2014

                                                                                                                                                  

Gezondheidskloof.


Vandaag verschenen in de media  artikelen over het bestaan van een gezondheidskloof tussen rijk en arm. Dit naar aanleiding van de Volksgezondheid Toekomstverkenning 2014 van het RIVM. Het rapport is een samenvatting van deels al bekende cijfers, met een prognose voor de komende 15 jaar.

Nederlanders worden nog steeds ouder. De levensverwachting van vrouwen stijgt naar ruim 85 jaar in 2030, van mannen naar 82 jaar. Maar lageropgeleiden  sterven  gemiddeld zes jaar eerder dan hooggeschoolden. Het RIVM vreest dat door de crisis dat de kloof alleen maar groter wordt.
Werkloosheid treft vooral de ongeschoolde groep en wie minder inkomen heeft, loopt grotere kan s op ziektes. Lageropgeleiden stoppen minder vaak met roken.

Dementie wordt in de toekomst de grootste doodsoorzaak. Aan hart- en vaatziekten sterven juist minder mensen. Het aandeel van mensen met een chronische ziekten stijgt van 32 naar 40 procent.

Het RIVM plaatst kanttekeningen bij de trend om mensen en hun omgeving vaker in te zetten voor de benodigde zorg. Dit treft juist de lageropgeleiden, die deze nieuwe autonomie vaak niet kan invullen. Drie op de tien Nederlanders heeft hiervoor de vaardigheden. Een tot nadenken stemmende constatering!


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185