dinsdag 24 juni 2014


Minder winkels.


Vandaag twee artikelen over krimpende winkelgebieden. Toeval? Of toch niet.

Vanmorgen las ik in het Ed dat de gemeente Laarbeek een nieuwe detailhandelsnota gaat maken ter vervanging van de nota die al uit het jaar 2000 dateert. Laarbeek spreekt niet meer van een detailhandelsnota maar over een retailnota. De gemeente belegt hiervoor een bijeenkomst in De Dreef op maandag 7 juli a.s. Elke ondernemer die contacten onderhoud met consumenten is welkom. “ Van nagelstudio tot adviesbureau ” staat er niet zon der reden als kop boven het artikel.

In de NRC van vanavond zag ik een artikel over hetzelfde onderwerp. “Minder winkels, wen er maar aan ” staat er boven. Aan de hand van de problematiek in Hengelo werd er een beeld geschetst van wat er in verschillende steden en dorpen gebeurt. Leegstand komt overal voor. De crisis speelt winkeliers parten; minder kopen veelmeer via internet “ Het koopgedrag is voorgoed veranderd ” zegt retailspecialist prof. Cor Molenaar.” De leegstand is structureel. Winkelgebieden moeten krimpen ”

Ik hoop dat de deelnemers aan de bijeenkomst in Laarbeek op 7 juli dit artikel in de NRC eens goed lezen. Ook in Laarbeek zullen keuzes gemaakt moeten worden. Het is zeer de vraag of elke kern wel zijn winkelbestand kan behouden. De tekenen  wijzen er nu al op dat dit niet meer kan. Er zal concentratie komen, of men dit wil of niet. Op  tijd de bakens verzetten levert meer op dan angstvallig aan oude omstandigheden vasthouden . De wereld van nu is een andere dan die van een aantal jaren terug.  


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185