zondag 22 juni 2014


                                                                                                                                                 

Andermaal integriteit.


Afgelopen woensdag kwam ik drie artikelen tegen die mij triggerden. Alle drie gingen zij in feite over hetzelfde onderwerp , zij het vanuit heel verschillende invalshoeken.

In het Gemerts Nieuwsblad kwam ik een artikel van de SP tegen  met als titel “ Ongewenste buiging gemeenteraad voor managers gemeente ”. In het ED van woensdag j.l. opende het Helmond Pluskatern met een artikel met een artikel over burgemeester Elly Blanksma, die in navolging van haar wethouders,ook behoefte voelde aan een integriteitsgesprek. Ten slotte stootte ik op dezelfde dag op een ingezonden stuk in het ED over het fraude-onderzoek in de gemeente Nuenen en Nederweten c.s.

Alle drie artikelen gingen in wezen over hetzelfde onderwerp, integriteit en met name de vraag hoe hiermee om te gaan. Heel veel gemeenten worstelen hiermee. Iedereen stelt  integer handelen voorop. Alleen de praktijk is weerbarstig. Zeker als het eigen functioneren aan de orde wordt gesteld, schieten veel bestuurders in een kramp. Open en transparant  communiceren wil er dan nog wel eens bij inschieten. Maar veel te vaak zien we hier voorbeelden van. Afgelopen zaterdag nog in het ED in de reactie van wethouder Meulensteen op vragen op mogelijke vermenging  van functies. Arrogantie straft zich bijna altijd  over, zeker daar waar dienstbaarheid en transparantie voorop moeten staan.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185