dinsdag 10 juni 2014


                                                                                                                                                 

                                                       Ongelijkheid 2.


Gisteren wees ik op de studies over ongelijkheid die recent verschenen zijn. Opmerkelijk zijn de verschillende conclusies die de WRR en het CBS trekken. Volgens het CBS zijn de inkomensverschillen de afgelopen jaren nauwelijks toegenomen. De WRR spreekt echter van een “ondergrondse verschuiving ” als de individuele loonontwikkeling  van werknemers wordt onderzocht. Dat het CBS tot andere conclusies komt wordt volgens de WRR verklaard doordat statistici uitgaan van gestandaardiseerde huishoudens. Hierdoor wordt het werkelijke beeld vertekend.

De WRR wijt de toegenomen inkomenskloof aan de bevriezing van het minimumloon, de beperking van toeslagen en uitkeringen, de opkomst van de marktwerking en de verzwakking van de vakbonden. Ook is er minder laagbetaald werk. “Hoogopgeleiden werken met computers, laag opgeleiden worden door computers vervangen ” zo schrijft de WRR.

Volgens de WRR moet het kabinet de grote vermogensverschillen in Nederland gaan aanpakken. Bij het debat over de belastingherziening dat er aan zit te komen, zal dit ongetwijfeld gaan meespelen. Partijen slaan nu al piketpaaltjes: de PvdA wil een hogere belasting op inkomen; CDA en VVD wijzen dit van de hand. Dit gaat spannend worden.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185