donderdag 12 juni 2014

                                                   Wederom De Ruit.





In de regio is er verbaasd gereageerd op de full colour brochure van de provincie over de Ruit. Vooral tegenstanders waren not amused. In een brochure van vier pagina’s legt de provincie nogmaals uit waarom volgens haar de aanleg van de Ruit een noodzaak is. Voor wie de folder gemist heeft, hij staat ook op de nieuwe website www.deruitbrabant.nl

Natuurlijk is het moment van verschijnen opmerkelijk. De provincie werkt op verzoek van het ministerie aan een nieuw onderzoek over nut en noodzaak van de weg. Naar verwachting is in september dit onderzoek klaar. In november beslist de Tweede Kamer over de rijksbijdrage van € 268 miljoen. Voldoende steun vanuit de regio voor het gehele project dat in totaal becijferd wordt op € 865 miljoen, zou wel eens voor de Kamer cruciaal kunnen zijn.  Mogelijk verklaart dit waarom van Heugten op dit moment het propaganda -offensief inzet.

Gisteren stond in het ED een redactioneel commentaar “ Propaganda voor de Ruit ” Ik kan me dit commentaar wel indenken. IK citeer de laatste alinea:
Wat het meest stoort is dat de provincie niet probeert te overtui­gen met informatie en argumentatie, maar de burgers achter haar omstreden plannen denkt te kunnen krijgen met wat riekt naar – niet eens goedkope – propaganda. En dat zij niet het geduld heeft kunnen opbrengen om te wachten op het onderzoek naar nut en noodzaak van de Ruit, waarvoor minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) opdracht heeft gegeven. 
Met de laatste opmerking heeft het ED m.i. gelijk.

De Grote Klok spreekt van een wanhoopspoging van gedeputeerde van Heugten. Dat vind ik niet. De Ruit gaat de filedruk opheffen, het sluipverkeer door de dorpskernen verminderen en het regionaal verkeersinfarct oplossen. Dat zijn geen geretardeerde opvattingen, maar realistische verwachtingen. Het nieuwe onderzoek naar nut en noodzaak zal dat ongetwijfeld gaan aantonen.
Of dit voldoende is om de tegenstanders te overtuigen, waag ik te betwijfelen. Partijen hebben posities ingenomen die men niet meer wil opgeven.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185