zondag 15 juni 2014


                                                                                                                                                 

Reacties op de brochure over De Ruit.


In de zaterdageditie van het ED was op de opiniepagina veel ruimte ingeruimd voor De Ruit.  Er stonden o.a. twee opmerkelijke reacties op de recente brochure van de provincie over De Ruit. Afgelopen vrijdag in deze weblog  en in de Weekbrief van deze week heb  ik hieraan al aandacht besteed.
Het ED van zaterdag publiceert een open brief aan de provincie en gedeputeerde van Heugten. De open brief is van de hand van niet zomaar iemand; het is de hoofdredacteur van het ED, Hans Vermeeren,  himself  die dit middel hanteert! Vermeeren is een verklaard voorstander van De Ruit, maar moet tot zijn spijt constateren dat hij er niet meer in slaagt zelfs in zijn directe omgeving meer in slaagt mensen te overtuigen van het nut en noodzaak van de weg. Het beeld dat aanleg van De Ruit voor de gedeputeerde een prestigezaak is geworden, is niet meer weg te poetsen. Terecht schrijft Vermeeren dat de discussie gevoerd moet worden op inhoudelijke argumenten en niet met propaganda. Met Vermeeren ben ik van mening dat de argumenten voor De Ruit nog steeds valide zijn.

Op dezelfde opiniepagina van het ED doet oud-wethouder en tegenwoordig VVD-raadslid in Eindhoven, Joost Helms, het verzet tegen De Ruit af als linkse propaganda. Zelfs geregisseerd door de provinciale oppositie van PvdA en Groen Links. Dit is ietwat kort door de bocht. In feite maakt Helms dezelfde denkfout als de provincie met haar brochure over De Ruit. Dit werkt niet, misschien zelfs we averechts. We moeten de argumenten laten spreken, niet de emoties!

In het ED van zaterdag staat ook een artikel over het HOV. Ad de Koning laat de nieuwe wethouder Verkeer en Vervoer, Jannie Visscher, aan het woord komen. En passant doet deze uit Groningen afkomstige nieuwe Eindhovense wethouder een aantal uitspraken over De Ruit. Letterlijk zegt zij:

“ We zitten hier ineen enorm slimme regio, daarin moet het toch lukken om met goede alternatieven voor die weg te komen. Want zoveel nieuw asfalt in zo’n mooi gebied, dat moet je niet willen. Het wordt geen gemakkelijke opgave en er volgt ongetwijfeld nog veel discussie over, maar als het ergens kan, dan is het hier.”

Volgens Ad de Koning wil Visscher in gesprek gaan en blijven met de TU/e en Automotive Campus. Met de opmerking “ We gaan onze stinkende best doen om met iets goeds op de proppen te komen.” wordt het artikel besloten. Staan we op deze manier niet met lege handen, zo vraag ik mij af, als we De Ruit afwijzen en de toegezegde subsidie op het spel zetten, terwijl we nog geen concrete andere oplossingen voorhanden hebben? Niet heel slim voor een slimme regio, lijkt mij!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185