donderdag 6 februari 2014


       

Verdwijning van de middenklasse.


In zijn  'State of the Union' sprak president Obama deze maand onder meer over armoede en het steeds meer verdwijnen van de Amerikaanse droom van sociale stijging, het bekende beeld van de krantenjongen die miljardair werd. De sociale stijging was mogelijk door hard te werken zuinig te leven en de beschikbaarheid van voldoende banen. Als gevolg hiervan ontstond een krachtige middenklasse. Nu staan we op een keerpunt. De sociale stijging verandert door het wegvallen van deze banen in een sociale daling. Over deze sociale daling is al veel geschreven. Vaak alarmerend, omdat we terug dreigen te vallen in een tweedeling. Rijk tegen arm. Heel recent schreef Martin Sommer in de Volkskrant hierover een heel interessant artikel. Ik ontleen er het volgende aan:
“ Enige tijd geleden stond er een onthutsend stuk in The Economist. De technologische kwantumsprong waarin wij ons bevinden, is bezig een werkgelegenheidsravage aan te richten. Eerst is vrijwel alle industriële arbeid verdwenen. Nu is de middenklasse aan de beurt. De mogelijkheden van het internet - 'big data' - groeien razend snel, net als die van de robotisering. De ambtenarij, tot nu toe redelijk gespaard in de crisis, gaat een geweldige knauw krijgen. Het secretariaat, bodediensten, archieffuncties, maar ook thuiszorg, banken en verzekeringen, ze zullen worden gedecimeerd.
Volgens onderzoek van de Universiteit van Oxford is liefst 47 procent van alle banen kwetsbaar voor nieuwe technologie. Ook economen worden het slachtoffer, accountants, juristen en zelfs journalisten. Niet alleen in de Britse pers, ook in Nederland luidt de noodklok. Helemaal nieuw is dat niet. PvdA-politicus Thijs Wöltgens schreef kort voor zijn overlijden in 2008 een geruchtmakend artikel over het einde van de middenklasse. Hij zag in Duitsland en Frankrijk banen wegzakken die voorheen een fatsoenlijk gezinsinkomen opleverden, van postbode tot buschauffeur. Wöltgens wees de liberalisering en globalisering aan als oorzaken, in strijd met de klassieke economische theorie van Ricardo dat meer handel alleen maar meer welvaart kan opleveren. Net als Obama nu, zag hij het einde van de sociale stijging.”
Nog niet zo lang geleden verscheen een studie de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De WRR had de studie “Naar een lerende economie ” als titel mee geven. Binnenkort  gaat de Tweede Kamer dit rapport bespreken. Ik ben benieuwd wat er uitkomt. Ik ben het met Martin Sommer eens dat het meest verontrustende is dat de oplossing ontbreekt. Wat cynisch schrijft hij:
“Zowel The Economist als de WRR suggereert onderwijs, hét klassieke voertuig van sociale stijging. Onderwijspartij D66 lijkt gelijk te krijgen; in een meritocratische samenleving moet je kansen bieden en kansen grijpen. Maar de WRR stelt zelf al vast dat daaraan haken en ogen zitten. Straks heeft 55 procent van de jongeren hoger onderwijs genoten. Wat moeten al die mensen? In de VS rijden al gepromoveerde taxichauffeurs rond. Diploma-inflatie heet dat.”
                   

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185