woensdag 26 februari 2014

 

Integriteit



Vorige week donderdag behandelde de raad het plan van aanpak “Integriteit verankerd”
In de laatste vergadering van de commissie Openbaar Bestuur stelde PNL voor dit onderhavige agendapunt uit te stellen en over de gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen. Aanleiding voor PNL voor dit voorstel was het feit dat de geplande raadsbijeenkomst over integriteit niet was doorgegaan. Gelukkig steunde geen enkele partij dit voorstel tot uitstel van PNL. PNL maakte immers een stevige gedachtefout: het voorliggende voorstel is veel ruimer en breder dan alleen maar de integriteit van raadsleden. Het bestrijkt het gehele gemeentelijke terrein, van ambtelijk tot bestuurlijk. Het aandeel van raadsleden hierin slechts een onderdeeltje.

Ik ben blij dat het voorstel van PNL niet gevolgd is. Uitstel zou betekent hebben dat deze raad niet zelf een heel zwarte periode in deze raadsperiode afgesloten zou hebben, maar het aan zijn opvolger, de nieuwe raad, zou hebben overgelaten. Dit zou onze eer te na zijn. Met de vaststelling van dit plan zetten wij als raad een grote punt achter dit laatste zwarte jaar van deze zittingsperiode, aan de problemen die een aantal van ons veroorzaakt hebben.

Het plan van aanpak is het resultaat en de uitvoering van de aanbevelingen zoals die verwoord zijn in het onderzoeksrapport naar verboden handelingen van raadsleden en het rapport van Hordijk en Hordijk naar de declaraties van de burgemeester. Met dit plan van aanpak wordt beoogd om integriteit te verankeren in de politieke en ambtelijke organisatie door:

- Het risico op integriteitschendingen te verminderen via aanscherping en verbetering van processen en procedures.
- De kennis van de relevante regelgeving te verbeteren bij bestuurders en ambtenaren.
- De bewustwording over integer handelen te vergroten bij bestuurders en ambtenaren.
- De aanwezigheid van kennis en bewustwording van integer handelen beter te borgen in de bestuurlijke en ambtelijke organisatie.

Integriteit is een wezenlijk onderdeel van de kwaliteit van het openbaar bestuur. Integriteit van politieke ambtsdragers en ambtenaren vormt een van de belangrijkste voorwaarden van het vertrouwen van burgers in het openbaar bestuur. Daarom is structurele aandacht voor dit onderwerp noodzakelijk. Terecht schrijft het college in het preadvies dat een plan van aanpak niet voldoende is. Integriteit is een grondhouding, een kwestie van mentaliteit. Er moet een cultuur van openheid komen, waarin men elkaar aanspreekt op gedrag en handelen. Het vaststellen van regels en procedures is van groot belang, maar daarmee is de integriteit nog niet geregeld. Het moet tussen de oren zitten.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185