zondag 23 februari 2014

Laatste raadsvergadering voor de verkiezingen


Op donderdag 20 februari j.l. vond de laatste reguliere raadsvergadering voor de verkiezingen plaats. Een hele boel agendapunten passeerden in deze vergadering de revue, waaronder een paar belangrijke. Zoals de instemming met de nieuwe gemeenschappelijke regeling van Peel 6.1, het plan van aanpak Integriteit verankerd, het onderzoek naar de mogelijkheden voor de invoering van erfpacht en de problematiek van de tekorten op de grondexploitatie in bestemmingsplannen voor woningbouw. Dit laatste agendapunt was op aandringen van het CDA op de agenda gekomen.

ABL maakte zich in de raadsvergadering nogal druk over de communicatie over de publicatie van verordeningen op de website en op overheid.nl. Het leidde zelfs bijna tot een motie van wantrouwen of eventueel een motie van treurnis tegen de verantwoordelijke portefeuillehouder. Zover kwam het echter niet. Dat was maar goed ook, want anders had een verkeerde portefeuillehouder een motie van treurnis aan zijn broek gekregen. Het kwam op mij nogal overdreven over. Wel moet gezegd worden dat was de communicatie vanuit de gemeente hierover allerbelabberds was.

De bespreking van de gemeenschappelijke regeling voor de Peelsamenwerking  leverde geen nieuwe gezichtspunten meer op. Als het anders zou zijn gelopen, zou dit vreemd zijn geweest. Immers het onderwerp was al meerdere malen bij verschillende gelegenheden aan de orde geweest. Uitvoerig zelfs.

Alle partijen konden instemmen met de voorgestelde regeling. Dit gebeurde na een vrij matig debat zonder veel enthousiasme. Laarbeek kiest voor de samenwerking binnen de Peel en neemt daarbij de afstandelijkheid die impliciet verbonden is aan een dergelijke uitvoeringsorganisatie voor lief, als het minste van twee kwaden. Immers het alternatief: grootschalige fusie van de Peelgemeenten is voor Laarbeek geen optie. Voorlopig nog zeker niet.

De bespreking van de jongste cijfers uit de grondnota verliep zoals wij verwacht hadden. Partijen durfden nog geen uitspraak te doen en wilden nog een uitgebreidere cijfermatige onderbouwing. In de commissie Algemeen Bestuur zal het onderwerp wederom aan de orde komen. Aan vroegtijdig kaderstellen wil de raad m.u.v. het CDA en de PvdA nog niet aan. Jammer, want hiermee geeft de raad opnieuw invloed prijs.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185