woensdag 5 februari 2014


       

Onvoorstelbaar


Dat dacht ik gisterenavond op de publieke tribune bij de vergadering van het Presidium. Zo verbaasd en verwonderd was ik over het relaas van de griffier. Hoe is dit mogelijk?

Naar aanleiding van een verzoek van een raadsfractie had de griffier de verordening op fractieondersteuning erop nageslagen. Zijn bevindingen waren onvoorstelbaar en verontrustend. In strijd met de verordening waren de overschotten niet in een reserve gestopt, maar rechtstreeks teruggeboekt naar de algemene middelen. Het te besteden bedrag was voor 2014 van € 3000,00 teruggebracht naar €1000,00. Van de storting van de reserve in de algemene middelen was door het college nooit melding gemaakt; de verlaging van het budget stond in de begroting 2014, maar het college had hier geen expliciete melding van gemaakt. Deze plicht heeft het college wel. Het college moet de raad tijdig en adequaat informeren. Dit is in dit geval niet gebeurd.

Naar mijn idee heeft het college eigenhandig en zonder uitdrukkelijk de toestemming te vragen aan de raad afspraken eenzijdig gewijzigd. Alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Op dit soort optreden stoten wij de laatste tijd helaas meer. Zo heeft het college bij een bestemmingsplan zonder de raad hierin te kennen de fondsvorming gewijzigd. Ook hier is het college zijn boekje te buiten gegaan.

Deze voorvallen bewijzen dat het college wel een heel ruime opvatting over de reikwijdte van de uitvoerende bevoegdheden hanteert. Wat het college doet, is niet alleen niet netjes, het ook nog eens flagrant in strijd met de regels. Om nog maar niet te spreken over goed fatsoen. Zo gaan we niet met elkaar om. De raad moet het college kunnen vertrouwen. Dit blijkt niet meer het geval te zijn. Het college pakt zijn  mandaat veel te ruim op.

Voor de raad is het duidelijk. Er is maar een conclusie mogelijk: de raad zal nog meer dan in het verleden haar controlerende taak minutieus moeten gaan uitvoeren en het college houden aan de afspraken. En aan het wegstoppen van wijzingen in tussenrapportages en begrotingen moet een eind komen. Het college moet de raad tijdig en adequaat inlichten, altijd en op elk moment. Zo kan het in ieder geval niet.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185