dinsdag 11 februari 2014

 

Franciscushof wonen,zorg: hoe nu verder?



Seniorenvereniging KBO Lieshout,de Dorpsraad, Stichting Vierbinden en KBO Mariahout organiseerden dinsdag 11 februari een bijeenkomst over de toekomst van verzorgingshuis Franciscushof en de zorg in Lieshout. Bedoeling van de bijeenkomst was dat zowel de Zorgboog als de Woningstichting Laarbeek uit de mond van de Laarbeekse senioren zelf zouden horen wat de woon- en zorgwensen van de Laarbeekse ouderen waren. Dit als input voor de uitwerking van hun plannen.

De organisatie had een 75-tal stoelen in de grote zaal van  Dorpshuis neergezet. Dit was veel en veel te weinig. De opkomst was overweldigend en de zaal zat geheel vol. Deze grote belangstelling bewees dat het onderwerp heel sterk leefde onder de Lieshoutse senioren.

Henri Bouwmans fungeerde als dagvoorzitter. Op de van bekende wijze leidde hij ons door de vergadering. Voor de pauze waren er inleidingen door de Zorgboog, de gemeente en de Woningstichting. Na de pauze was er een forum met vertegenwoordigers van de inleidende instantie. Aangevuld met de voorzitter van de KBO Lieshout en Monique Hujbrechtsen van de Dorpsraad Lieshout.

De inleiders stortten een grote hoeveelheid informatie uit over de aanwezigen. Misschien was het wel iets teveel om in een keer te behappen. Wie het nog niet wist, kreeg het dinsdag nog een keer te horen: er gaat een heleboel veranderen in zorgland. De wijzigingen zijn diep ingrijpend; niemand ontkomt eraan. De tendens van alle inleidingen was dat men er goed aan zou doen zich op de transitie tijdig in te stellen. Nagenoeg alle inleiders besloten hun presentatie met de dringende vraag aan de zaal: wat willen jullie?

Na de pauze dus het forum. De dagvoorzitter had een groot aantal schriftelijke vragen verzameld. Allemaal belangrijke vragen. De vragen toonden aan dat heel veel senioren heel veel specifieke vragen hadden over de veranderingen die er aan zitten te komen. Ik vind dit heel begrijpelijk.

De hoofdvraag “Wat willen de senioren in Laarbeek zelf”kwam in de ingeleverde vragen niet aan de orde. Op een bepaald moment heb ik daarom ingegrepen en via een ferme stellingname het forum gedwongen naar de hoofdvraag. Ik heb nadrukkelijk vrij lang gewacht met mijn stellingname. In de hoop dat men vanuit de ingediende vragen  tot de hoofdvraag zou komen. Toen dat een kwartier voor het afgesproken einde van de bijeenkomst nog niet gebeurd was, heb ik mijn interventie geplaatst. Achteraf gezien had ik deze interventie misschien wel wat eerder moeten plaatsen.

De bijeenkomst gaat zeker een vervolg krijgen. De KBO en de Dorpsraad gaan dit op zich nemen. In ieder geval was het een geslaagd initiatief, waarmee de organisatoren  in ieder geval op de juiste weg zitten. 


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185