dinsdag 4 februari 2014

 

Van bestuurderspartij naar volkspartij.



Het CDA streeft onder leiding van Sybrand Buma naar een duidelijke koerswijziging. De partij wil niet langer een bestuurspartij zijn, maar wil zich opwerpen als volkspartij. Buma heeft door de verkiezingsnederlagen begrepen dat het roer van de partij radicaal om moet. Niet langer op zoek naar het compromis, maar de confrontatie.

We hebben dit de laatste tijd heel duidelijk gezien. Vorig jaar werd de koers al zichtbaar. Het CDA verwierp feitelijk het sociaal akkoord over de arbeidsmarkt met de werkgevers en de vakbonden – tot voor kort een typisch CDA-product. Rond Prinsjesdag voerde het CDA een harde, rechtse oppositie tegen het kabinet en weigerde het mee te werken aan de begrotingsdeal. Naar verwachting zal het CDA in de komende tijd ook op terreinen als zorg en onderwijs de oude CDA-standpunten aanpassen.
Vorige week kwam Buma met een nieuwe koerswijziging op het terrein van de lokale democratie. Het CDA spreekt zich uit voor de gekozen burgemeester en een gemengd kiesstelsel, waarin de helft van de Kamerleden, net als in Duitsland, rechtstreeks gekozen worden. Vergeleken met de oude standpunten van het CDA is dit een echte aardverschuiving.

Nog lang is niet alles duidelijk. Zo spreekt Buma zich nog niet uit over de wijze waarop de burgemeester gekozen moet worden. Rechtstreeks door de bevolking zoals D66 wil,door de Gemeenteraad zoals de SP en iets minder stellig de PvdA zeggen. Buma laat het voorlopig nog in het midden. Er doet ook een variant de ronde, waarin gedacht wordt aan de lijsttrekker van de grootste politieke partij. Dit zou overigens niet mijn voorkeur hebben. Overigens gaat dit pas in 2017 spelen, tenminste als het kabinet zijn rit uitzit.

De keuze van Buma is ook begrijpelijk vanuit een ander perspectief. Het CDA is niet meer vanzelfsprekend een machtspartij en zal dit volgens velen ook nooit worden. Het heeft nog wel met haar 13 zetels een sterke troefkaart in handen: een sterke positie op het platteland. Een gemengd kiesstelsel is daarbij een voordeel voor de partij. Een partij kan ook belangrijk zijn met heel weinig zetels kunt ook. De SGP bewijst dit de laatste tijd heel duidelijk.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185