maandag 3 februari 2014


                                           Veehouderij en volksgezondheid


Een aantal onderwerpen strijden om de voorrang zoals o.a. de gekozen burgemeester, het WRR-rapport Naar een lerende economie en de discussie in Brabant over de omvang van de veestallen. Ik kies voor vandaag voor de controverse in Brabant over de bio-industrie.

Wie het kaartje in het Brabant Dagblad van zaterdag 1 februari heeft gezien, schrikt zich het apelazarus. De veebedrijven overheersen de kaart; alleen Eindhoven is nagenoeg vrij. Op zich is ook Laarbeek nog een redelijke oase in vergelijking met andere gemeenten in Oost-Brabant.

De komende twee jaar gaan wetenschappers in Oost-Brabant zoeken naar de relatie tussen veehouderij en volksgezondheid. Samen met de universiteiten van Utecht en Wageningen en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM ) onder leiding van bioloog Kitty Maassen aan de slag. Allerlei onderzoeken zullen worden uitgevoerd om vast te stellen of er verband is tussen de veehouderij en de volksgezondheid.

Er is vanuit de milieuorganisaties nogal wat kritiek op het onderzoek. Het zou te lang duren en zich alleen richten op de intensieve veehouderijen. Milieuorganisaties vinden dat er Brabant teveel veehouderijbedrijven zijn. Volgens deze organisaties blijft de provincie doorgaan met het ontwikkelen van industriële veehouderij in Brabant. De Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij is volgens hen volstrekt onvoldoende. Ook steekt het hen dat de provincie vasthoudt aan bedrijven van anderhalve hectare.

Eigenlijk is de discussie een welles-nietes spelletje geworden dat niet bijdraagt aan een oplossing. Laten we eerst maar de gezondheidsrisico’s in kaart brengen. De belangen zijn groot. WRR-lid Peter van Lieshout herinnerde er deze week nog eens een keer aan toen hij in de NRC zei: “ Het idee dat vooral Brainport wereldtop zou zijn, is helaas flauwekul. Echt bovenaan staan we internationaal inzake “ agrofood ”” De politiek hoor je hier helaas zelden over!




Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185