donderdag 20 februari 2014

Nog een keer het stemadvies van de wethouders sociale zaken



Beter verwoorden dan het ED deed, kan ik niet. Daarom hieronder integraal het commentaar van het ED
                                                       

Onverstandige wethouders

Was het arrogant, naïef of gewoon dom, het idee van zeven wethouders in de Peel om gezamenlijk de kiezers op te roepen om op een van hen te stemmen vanwege de continuïteit van het ge­meentelijke samenwerkingsverband Peel 6.1? Het was in elk ge­val onverstandig. En om te voorkomen dat andere bestuurders er­op worden aangekeken is het goed om de betrokken wethouders met naam te noemen: Yvonne van Mierlo, Margreet de Leeuw (beiden Helmond), Joan Briels (Laarbeek), Jac Huijsmans (Asten), Theo Maas (Someren), Jasper Ragetlie (Deurne) en Jan Bevers (Gemert-Bakel).

Als wethouders zouden zij toch moeten weten dat op 19 maart geen verkiezingen worden gehouden voor het samenwerkings­verband Peel 6.1 maar voor de gemeenteraden. Als die samenwer­king in de Peel ergens zijn democratische legitimatie aan moet kunnen ontlenen dan is het aan de gemeenteraden, waarin de ge­kozen volksvertegenwoordigers zitting hebben.

Aanleiding voor de intensieve sa­menwerking tussen Helmond, As­ten, Deurne, Gemert-Bakel, Laar­beek en Someren is de decentrali­satie van taken op het gebied van werk, jeugd en zorg. De gemeen­ten krijgen zo veel op hun bordje dat zij niet meer in staat zijn om alle taken op eigen kracht uit te voeren. Zeker niet als ook nog eens flink bezuinigd moet worden. Omdat zij hun zelfstandigheid niet willen opgeven, kiezen zij er­voor om de krachten te bundelen. Bovendien denken de Peelge­meenten samen sterker te staan in andere samenwerkingsverban­den, zoals Brainport en de Metropoolregio Eindhoven.

Voor die samenwerking valt veel te zeggen, ook al omdat daar­mee een einde komt aan de wildgroei van andere samenwer­kingsverbanden tussen de betrokken gemeenten. Maar als de ge­meenten willen vasthouden aan hun zelfstandigheid, betekent dat ook dat de gemeenteraad het belangrijkste beleidsbepalende orgaan moet blijven. Als de wethouders verkiezingen voor Peel 6.1 willen houden, moeten zij ook de stap durven zetten naar één grote Peelgemeente. En als zij denken dat de zo noodzakelijke sa­menwerking tussen hun gemeenten staat of valt bij hun persoon­lijke betrokkenheid, dan overschatten zij hun rol of heeft het Peel 6.1-verband een te wankele basis.

Geschrokken door de reacties hebben de wethouders de perscon­ferentie waarop zij hun oproep wilden doen afgeblazen. Daar­mee maken ze het niet nóg erger dan het al is. Hopelijk zien zij ook in dat bij de verkiezingen het gemeentelijke beleid de inzet moet zijn en dat het samenwerkingsverband Peel 6.1 slechts een middel kan zijn voor de uitvoering daarvan en dus niet belangrij­ker moet worden gemaakt dan het is.

De verkiezingen zijn voor de gemeenteraden, niet voor Peel 6.1

Vanavond, aan het begin van de raadsvergadering kwam wethouder Briels met een mededeling. Hierin nam hij zonder voorbehoud afstand van de actie van de wethouders. Hij bood ruiterlijk zijn excuses aan voor het gebeurd; het was een fout die niet gemaakt had mogen worden.

Soit.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185