dinsdag 25 februari 2014

 

Aderlating voor Aarle-Rixtel





De berichtgeving is tot op heden heel summier. Volgens de eerste berichten gaan Klokkengieterij Eijsbouts in Asten en Petit & Fritsen per 1 mei samen. De activiteiten van de gieterij van Petit & Fritsen in Aarle worden overgeheveld naar Koninklijke Eijsbouts in Asten. Een gedeelte van het personeel van Petit& Fritsen gaat mee over naar Asten; een zevental moet afvloeien.

Beide familiebedrijven hebben problemen met hun toekomst. Bij Petit& Fritsen is een opvolgingsvraagstuk aanstaande. Eijsbouts wil juist internationaal uitbreiden. Door de krachten te bundelen worden beide aspecten opgelost, zo wordt gezegd.

Als ik het bericht goed begrijp, betekent het samengaan dat de productie in Aarle-Rixtel gestopt wordt. Hiermee  komt een einde aan  bedrijvigheid die sinds 1660 in Aarle-Rixtel bestond. Alleen Touwfabriek G van der Lee uit Tichelaars Koninklijke Makkummer Aardewerk- en Tegelfabriek waren als familiebedrijf ouder. Zij dateren resp. van 1545 en 1595.

De naam Petit& Fritsen zal volgens de persberichten verder leven in Asten, maar voor de Aarlese gemeenschap is het zonder meer een aderlating. Weer een heel specifieke bedrijvigheid die uit het dorp verdwijnt.

 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185