dinsdag 18 februari 2014

 

Erfpacht


Halverwege vorig jaar heeft De Werkgroep bij der Kadernota een motie ingediend. Hierin vroegen zij aan het college te onderzoeken wat de consequenties zijn van het via erfpacht ter beschikking stellen van bouwgrond voor sociale woningbouw aan de in Laarbeek werkzame woningcorporaties en daaromtrent aan de Raad een voorstel te doen. Bij de overwegingen schreef De Werkgroep dat:

·     Het voor de leefbaarheid van de vier Laarbeekse kernen van levensbelang is dat er voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar blijven komen.
·     Woningcorporaties de partijen bij uitstek zijn die de maatschappelijke taak hebben deze goedkopere huurwoningen in onze gemeente te realiseren.
·     De grondkosten een belangrijk element zijn in de bepaling van de hoogte van de investeringslasten, en daarmee ook van de hoogte van de vast te stellen huurprijs.
·     Gebleken is dat meerdere gemeenten met succes het instrument ‘erfpacht’ inzetten om de bouw van betaalbare huurwoningen te stimuleren.
·      
Klaarblijkelijk was het lastig voor het college om tot een antwoord te komen. Pas deze maand, februari 2014, kwam de reactie van het college. Zij wordt morgen ( donderdag 20 febr. ) aan de raad voorgelegd.

Het een ietwat tweeslachtige reactie geworden. De teneur van het hele verhaal is dat de gemeente er weinig voor voelt. Het zou onder nadere voorwaarden kunnen: “Uitgifte van grond in erfpacht aan woningcorporaties is een mogelijkheid. Het verlaagt de financieringsbehoefte van een corporatie maar de last, rente of canon blijft nagenoeg gelijk. ” Zo schrijft het college aan het slot. In het stuk zelf schrijft het college dat de woningcorporaties sinds 2009 slechts in totaal 27 goedkope huurwoningen in de woningbouwplannen hebben gerealiseerd. De tendens is dat woningcorporaties de komende jaren gaan inzetten op herontwikkeling van de eigen woningvoorraad. Waarschijnlijk zal de verkoop van bouwgrond in nieuwbouwplannen voor deze categorie achterblijven, ook al wordt erfpacht mogelijk. Of de bouwproductie door de invoering van erfpacht zal worden gestimuleerd is dan volgens de gemeente zeer de vraag.

In een recent artikel in het ED over dit onderwerp zie ik dat de Woningstichting Laarbeek weinig heil in het plan ziet. Zij heeft de grond waarop zij bouwt liever in eigen bezit Dat standpunt is duidelijk. Of dit een standpunt is dat ook door andere woningstichtingen gedeeld wordt, vermeldt het verhaal niet.

Alles overwegende en in het besef van de problemen die rond erfpacht spelen, denk ik dat we het niet moeten invoeren. Het zet geen zoden aan de dijk en het lijkt meer een kunstgreep om de bouw te bevorderen die voorbij gaat aan de problematiek. Een randverschijnsel dus dat meer verhult dan oplost.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185