maandag 10 februari 2014

        

Integriteit

Een van de agendapunten vorige week dinsdag op de vergadering  van de commissie Algemeen Bestuur was het plan voor de aanpak van integriteit. Na alle rumoer en heisa van de laatste maanden over verboden handelingen en schendingen van integriteit was het logisch dat de afspraken over hoe de naleving van de integriteit stevig verankerd kan worden in de ambtelijke en bestuurlijke organisatie opnieuw tegen het licht zouden worden gehouden. Het voorstel dat aan de commissie werd voorgelegd,  was van deze heroverweging het resultaat.

Ik had  niet verwacht dat er in de commissie veel discussie over dit agendapunt zou komen. Daar was geen reden voor. Het voorstel bevatte geen heikele punten en was in alle opzichten logisch. Het was ook een uitvloeisel van het rapport naar verboden handelingen van raads- en commissieleden dat in september in de raad was besproken. Een van de aanbevelingen in het rapport was  juist dit plan van aanpak te maken.
De fractievoorzitter van PNL, mevr. van de Zanden, verbaasde vriend en vijand door volkomen onverwacht aan het begin van het agendapunt voor te stellen de behandeling van dit agendapunt uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Als beweegreden voor dit voorstel verwijs zij naar de geplande raadsbijeenkomst over integriteit die door omstandigheden uitgesteld is.

Op zich was dit een vreemde redenering. De raadsbijeenkomst en het plan van aanpak  staan los van elkaar; in het plan van aanpak worden de regels en de handelwijzen vastgelegd; in de raadsbijeenkomst zou het gaan over hoe in voorkomende gevallen te handelen, de praktijk dus.

De commissie wees het voorstel van PNL af. Niemand begreep de handelwijze van PNL.  Waarom wilde PNL de behandeling van dit voorstel over de verkiezingen heen tillen? Had de partij misschien iets te verbergen?

  Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 065367185