zondag 16 juni 2013


Woensdag 19 juni  2013
De Peel 6.1

De gemeentesecretarissen en de griffiers van de zes Peelgemeenten hebben onlangs overleg gehad. Centraal stond de vraag op welke wijze het beste verzekerd kon worden dat de raden daadwerkelijk betrokken worden bij Peel 6.1
In het overleg benoemden de gemeentesecretarissen een drietal onderwerpen : de informatie  over de wederzijdse besluiten van de raden, de afstemming van de raadsvoorstellen en de wijze waarop de raden betrokken worden bij het transformatieproces.
Natuurlijk is het prima dat de gemeentesecretarissen zich al op vroegtijdig tijdstip beraden over deze zaken en zo het pad willen effenen voor de raden. Zij realiseren zich ter deze dat draagvlak voor het hele proces van wezenlijk belang is. En er liggen nog een groot aantal vragen . Voor een groot gedeelte zijn die in het visiedocument niet beantwoord. Zo liggen eigenlijk alle vragen over de structuur nog open. Duidelijk is alleen dat er uitgegaan wordt van een gemeenschappelijke regeling. De concrete uitwerking hiervan moet nog komen.

Met namen dit laatste zorgt samen met de vraag over welke taken daadwerkelijk overgedragen gaan worden voor onduidelijkheid. Uit het verslag wordt ook duidelijk dat de gemeentesecretarissen voor zich een belangrijke rol weggelegd zien. Er staat immers :" We gaan het proces programmatisch inrichten onder verantwoordelijkheid van de secretarissen ". Krijgen we zo wel een heldere organisatie met een duidelijk aanspreekpunt? Het lijkt mij allemaal wat veel van het goede: de stuurgroep, de  zes colleges, evenzoveel wethouders, zes secretarissen. De herkenbaarheid lijkt mij zo ver te zoeken.

De secretarissen en griffiers veronderstellen dat drie zaken voor de raad van doorslaggevend belang zijn: de democratische legitimiteit, de dienstverlening aan de burger en de financiën. Dit  is natuurlijk zo, maar dit ligt vooral opgesloten in de wijze waarop de Peelsamenwerking gestalte gaat krijgen. Hiervan hangt af de mate van vertrouwen die de nieuwe organisatie krijgt en het gevoel van betrokkenheid  en saamhorigheid in de Peel.Dit kun je niet kunstmatig opbouwen,temeer daar verschillende gemeenten nauwelijks affiniteit met de Peel hebben.Misschien wel iets meer met de bestuurlijke eenheid van destijds Peelland.

Verder stellen de gemeentesecretarissen voor de startnotitie gelijktijdig in alle raden te laten behandelen; de onderwerpen niet te bespreken in een commissie, maar in de betreffende vakcommissies en een Raad  van betrokkenheid in herlevende roepen met een soort klankbordfunctie.Daarnaast pleiten zij voor een raadsbijeenkomst van alle  raden na de zomervakantie en een website met forumfunctie.Allemaal belangrijke zaken , maar ondergeschikt aan het opzetten van een stabiele en herkenbare organisatie met duidelijke doelen en taken.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185