woensdag 19 juni 2013


What's in a name?

De regioraad bespreekt volgende week de transitievoorstellen die het DB ontwikkeld heeft. Ik vind het vreemd dat ik tot op heden nog maar weinig inhoudelijke commentaren op deze voorstellen ben tegengekomen.Wat ik onder ogen heb gekregen zijn commentaren op randverschijnselen. Zo is de raad van Nuenen schamper gereageerd op de nieuwe naam die voorgesteld wordt , Metropool Regio Eindhoven ( MRE ). Ook het ED laat in commentaar van Henk van Weert geen spaan heel van de gekozen naam.
Ik citeer uit dit commentaar:
" De naam die dit – zoveelste – bestuurlijke collectief zich aangemeten heeft, is nogal bombastisch. Het spijt me zeer voor iedereen die Eindhoven een warm hart toedraagt, maar de Lichtstad is allesbehalve een metropool. Als je aan metropolen denkt, willen de gedachten nogal eens uitwaaieren naar New York, Londen, Shanghai en andere agglomeraties met een moederstad als kloppend hart. Een echte metropool is een wereldstad.

New York, Londen en Shanghai hebben de naam extreem grote steden te zijn, maar hun omvang is nog relatief bescheiden, vergeleken met de echt grote urbane samenklonteringen. Tokio is de grootste metropool ter wereld, met 36 miljoen inwoners, gevolgd door Mexico-Stad (22 miljoen), Seoul (21 miljoen), Bombay (19 miljoen) en São Paulo (19 miljoen). Het duurt wel even voordat je op zo'n lijst bij Eindhoven (220.000 inwoners) aanbeland bent.

Natuurlijk, de keuze van de naam Metropoolregio Eindhoven is best verklaarbaar. Amsterdam (800.000 inwoners) leidde de totstandkoming van de Metropoolregio Amsterdam, het collectief van 36 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Stadsregio Amsterdam. Iets zuidwestelijker in Nederland stuiten we al snel op de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Allebei bundelingen van bestuurskracht, als het goed is tenminste, die de schaal van de agglomeratie Eindhoven flink overstijgen.

Zijn we nog Nederlandse metropolen vergeten? Jazeker, de Metropoolregio Groningen-Assen in het zo landelijke noorden van het vaderland. Voorzover bekend bestaat er nog geen Metropoolregio Limburg, in het langzaam leeglopend zuidelijk deel van het land. Met de keuze voor de naam Metropoolregio Eindhoven conformeren de Zuidoost-Brabantse bestuurders zich aan de potsierlijke spierballentaal en woordinflatie waaraan hun randstedelijke collega's zich al eerder schuldig maakten. Zo boks je kennelijk tegen elkaar op in een land dat minder inwoners telt dan echte metropolen.

Hoe meer je er over nadenkt, hoe cabaretesker het wordt. Iets meer bescheidenheid en realiteitszin kan nooit kwaad."
Dus helemaal niets over de inhoud van voorstellen.Dat is jammer. Zo schiet het ook niet op.Het lijkt er een beetje op dat de ambities van Eindhoven niet synchroon lopen met opvattingen van een groot deel van de regio. Dat is meer dan jammer, omdat de visie van Eindhoven meer zoden aan de dijk zet dan het bekrompen, op het eigenbelang gerichte, doen en laten van een aantal gemeenten uit de regio. De aanbevelingen van de commissie Huijbrechts zijn klaarblijkelijk ook aan dovemansoren gericht.

De regio is goed bezig met zichzelf om zeep te helpen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185