woensdag 5 juni 2013


Haalt dit het CDA uit het slob?


Gisteren heb ik aandacht besteed aan het Voorjaarscongres van het CDA in Den Bosch. De CDA-fractie heeft onder aanvoering van Buma gekozen voor de oppositierol. Het wil niet meer langer de bestuurderspartij zijn die het ene compromis na het andere sluit, waardoor niemand meer weet waar de partij voor staat. Een radicaal andere koers dus dan we van het CDA gewend zijn. Maar of het zoden aan de dijk zet, is zeer de vraag. De opiniepeilingen wijzen op een zeer magere winst van slechts een zetel.

Iedereen was  heel benieuwd naar het toekomstbeeld dat Buma in Den Bosch zou schetsen. In zijn rede en zijn 7 principes deed Buma een te waarderen poging hiertoe. In Den Bosch heeft de partijleider van het CDA gesproken. Maar heeft hij ook overtuigd? Het handje vol getrouwen die het CDA nog over heeft, waarschijnlijk wel; de overgrote meerderheid van de Nederlanders zegt het weinig of niets. Oude wijn in nieuwe zakken, was een commentaar dat ik opving.

Met heel veel belangstelling kijkt het CDA uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Helpt hierbij een programma als nadruk op de familie, ondersteuning van de middenklasse en kleine gemeenschappen? Nadruk op de samenleving en niet op de overheid, zo vatte Trouw het nieuwe programma samen. Naar mijn idee moet het een stuk  meer uitdagend en meer inspirerend. Het CDA moet een perspectief bieden op de uitdagingen die de 21e stelt. Dit doet m.i. dit programma veel te weinig. Ik vind dit een gemiste kans.

Dit betekent voor het CDA-Laarbeek dat het zelf dat perspectieve programma, toegesneden op de concrete situatie in Laarbeek, zal moeten ontwikkelen. De tijd dringt.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185