donderdag 20 juni 2013



Toch nog een inhoudelijk commentaar

Gisteren sprak ik mijn verbazing uit dat er nauwelijks inhoudelijk commentaar te lezen was op de voorstellen van het DB met betrekking tot de transitie van het SRE. Commentaren die ik tegengekomen was richtten zich voornamelijk op randverschijnselen zoals de naamgeving. Inhoudelijk commentaar  was er nauwelijks.

Het stukjes van gisteren was nauwelijks klaar of mijn gebed om inhoudelijk commentaar werd onmiddellijk verhoord. In het ED verscheen een opiniestuk onder de titel " Wat levert  'krachtig bestuur' op"  Meer een reactie op het rapport van de commissie Huijbrechts dan op de transitievoorstellen van de SRE.

Het is een beetje een hybride commentaar geworden. Enerzijds wordt de systeemdiscussie aan de kaak gesteld, anderzijds wordt het belang van burgers benadrukt bij een goed functionele lokaal bestuur. In het stuk wordt opgemerkt:

" Bovendien zijn de belangen van de burgers niet eenduidig. Voor de economie van Zuidoost-Brabant, de werkgelegenheid, zeg maar onze welvaart, is het belangrijk dat Brainport als één geheel, met één stem binnen en buiten de landsgrenzen van zich doet spreken. Die 'grote' rol mag Eindhoven met burgemeester Rob van Gijzel als boegbeeld voor veel gemeenten wel opeisen in de 'metropoolregio'. Maar voor zaken die dichter bij huis spelen – of het nu gaat om het onderhoud van plantsoenen of de subsidiëring van verenigingen – wordt nog altijd veel waarde gehecht aan een kleinschaliger bestuur.

En dan zijn er nog de nieuwe taken die op gemeenten af komen op gebieden als AWBZ, jeugdzorg en werk en inkomen. De gevolgen daarvan zijn nog nauwelijks te overzien, maar vast staat wel dat het takenpakket van gemeenten omvangrijker en complexer wordt. De vraag is of gemeentebesturen dat aankunnen. Nu al hebben kleinere gemeenten moeite met hun zelfstandig bestaan en zien zij zich genoodzaakt om onderling steeds meer samenwerkingsverbanden aan te gaan."

De discussie wordt over de hoofden van de burgers gevoerd. "Nergens",zo schrift het ED," wordt in gewone mensentaal en aan de hand van aansprekende voorbeelden duidelijk gemaakt wat een 'krachtig bestuur' de burgers nou eigenlijk oplevert. Dat doet het ergste vrezen voor de democratische legitimatie van wat er aan gemeenten overblijft en – meer nog – van de verbanden waarin die gaan samenwerken."

Met dit laatste heeft het ED zeker een punt. Als raadsleden zich al minimaal interesseren voor regionale samenwerking en het geheel niet meer  kunnen overzien, wat moet de burger dan? Ik heb sterk de indruk dat raadsleden vooral praten over regionale samenwerking, maar er niet toe komen om er daadwerkelijk invulling aan  te geven. Het erover praten volstaat kennelijk en is het voldoende om  de buitenwacht de indruk te geven dat er hard aan regionale samenwerking gewerkt wordt, terwijl in feite deze regionale samenwerking hoe langer hoe meer afgebroken wordt. Op kortzichtige financiële gronden vaak ook nog eens!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185