dinsdag 18 juni 2013



Er komt nogal wat ons af.

Alles komt tegelijk. Dat is bijna altijd zo. Grote ingrijpende veranderingen komen de komende maanden op ons af. Het is  zaak ons daar goed op voor te bereiden zodat we beslagen ten ijs komen.Raadsleden zullen de komende  maanden gedwongen worden verder te kijken dan hun neus lang is; in dit geval verder dan de gemeentegrenzen.

De eerste verandering waar we mee geconfronteerd worden, ligt nog binnen de eigen gemeentegrenzen. De nieuwe Toekomstvisie vergt een compleet andere aanpak voor de gemeentelijke organisatie. Het is meer dan een cultuuromslag.Het een is totaal nieuwe wijze van werken. Daar heb je ook andere instelling als ambtenaar voor nodig.

De andere grote zaken die op ons afkomen zijn mogelijk nog ingrijpender. We zullen een  antwoord moeten formuleren op het rapport van de commissie Huijbrechts over de inrichtingen het bestuur in Zuidoost-Brabant. De eerste reacties uit de raden tonen  al aan dat de raadsleden er geen goede raad mee weten. Daarnaast  spelen ook nog de ingrijpende transitie van het SRE en de samenwerking in De Peel.

Volgens de adviescommissie Huijbrechts is het noodzakelijk dat de regio meer van de gemeenteraden wordt. Want gemeenteraden moeten lokale en regionale belangen met elkaar verbinden en colleges meer gaan sturen in hun regionale aanpak. Dat is onder meer te bereiken door frequent regionale bijeenkomsten voor raadsleden te organiseren. Een andere mogelijkheid is volgens de adviescommissie om regiocommissies voor regionale thema’s of projecten in te stellen, samengesteld uit raadsleden van de deelnemende gemeenten en eventueel aangevuld met andere belanghebbenden. De adviescommissie raadt in ieder geval aan om te bezien hoe de democratische verankering van de regio in de toekomst verder is te verstevigen. De Vereniging van Brabantse Gemeenten (VBG) zou hierin een leidende rol kunnen spelen.
Volgens mij gaat bij al deze transities ook het volgorde een rol spelen. Mij  lijkt dat allereerst de grote lijn vastgelegd moet worden. Dat gebeurd niet in de  transitievoorstellen  met betrekking tot de SRE maar wel in het rapport Huijbrechts. Dat zou dan ook het eerst aan de beurt moeten komen. Alles luistert immers heel nauw. Daarom laten we ons eerst concentreren op de voorstellen van de commissie en eerst moeten de grote contouren vastgelegd worden.Zonder draagvlak op dit punt wordt het een discussie zonder eind en leidt het uiteindelijk tot niets.

Noodzakelijk is dat raadsleden bereid zijn over de grenzen van de gemeente heen te kijken. Het belang van de regio vraagt dat. Het wordt ook tijd dat de kiezer zich dat gaat realiseren.Anders krijgen - zoals al eerder gebeurd is - de transitiologen de overhand.




Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185