dinsdag 11 juni 2013



Kerntakendiscussie


Het voorstel destijds van het CDA om aan de discussie over de bezuinigingen in Laarbeek een kerntakendiscussie vooraf te laten gaan, werd destijds door de coalitie weggehoond. Langzaam maar zeker zien wij het tij keren. De Werkgroep heeft al aangegeven wel iets in een kern taken discussie te zien en ook wethouder Vereijken stond er onlangs in de raadsvergadering van mei niet meer zo negatief tegenover. Zo zie je , een goed idee zet zich altijd op termijn door.

In heel veel gemeenten hoor je " Kerntakendiscussie? Natuurlijk, maar niet nu. Laten  we het over de verkiezingen heen tillen en nieuwe raad laten beslissen. " Ja zeker, de nieuwe raad moet beslissen, maar de voorbereidingen moeten wel getroffen worden. Doe je dit voor de verkiezingen niet, dan ben je zo weer weer een tijd verder en wordt er niet door getast.

Een Kerntakendiscussie mag geen incrowd gebeuren van de raad worden. De politiek zal over de kerntaken van de gemeente in discussie moeten gaan met de bevolking.De burger moet aangeven wat de kerntaken moeten zijn en welke afgestoten kunnen worden.

De discussie moet wel breed zijn. Anders krijg je het probleem van zoveel inspraakprocedures: wie niet deelneemt, ziet de uitkomst als weer een zoveelste mening. En dat schiet niet op.
Met een Kerntakendiscussie alleen zijn we er nog lang niet.Het vervolg is  nog veel belangrijker damde discussie zelf.Grote vraag is hoe zet je de veranderingen door die uit de Kerntakendiscussie voortvloeien. Koud watervrees is funest en brengt alleen maar halfzachte compromissen.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185