maandag 3 juni 2013



  

Kadernota


Opnieuw een sobere kadernota, voor het tweede achtereenvolgende jaar alweer. Lagere inkomsten nopen het college tot minder uitgaven en verhoging van de lasten van de burger. De lastenverhoging is weliswaar bescheiden, maar nog altijd een verhoging, ook al bagatelliseert het college dit. Voor mensen die maandelijks door de lastenverzwaring van het Rijk netto minder ontvangen, is een lastenverhoging van gemeentelijke belastingen – hoe bescheiden in percentages ook- stukken zwaarder dan op het eerste gezicht lijkt. Het college heeft hier nauwelijks oog voor. Zij beschouwen de beperkte lastenverzwaring als een succes. Jan Publiek ervaart dit anders!

Met de slogan “Meer doen met minder” verhult het college dat bepaalde zaken niet meer kunnen. De burger zal dit voelen. Met hangen en wurgen slaagt het college erin de touwtjes aan elkaar te knopen. Op zich is dit een fraaie prestatie, maar het kan niet verhullen dat nieuwe projecten niet meer aangepakt kunnen worden. Er is gewoonweg geen geld voor. Iedereen weet dat stilstand achterstand is. Of – om het eens met een heel oud gezegde te zeggen – waar visie ontbreekt, komt het volk om.

Geen geld uittrekken voor nieuw beleid is kiezen voor de gemakkelijkste weg. Door kritische te kijken naar taken die de gemeente nu nog uitvoert – uit gewoonte of bewust – moet het mogelijk zijn geld vrij te maken voor nieuwe projecten die ons bij de tijd houden. Het college maakt er zich in dit opzicht wat te gemakkelijk van af en vermijdt de moeilijke keuzes.

Van een college in de slimste regio zou je wat meer creativiteit mogen verwachten! Zeg nu zelf.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185