woensdag 1 juni 2016


Prijspeil


Het lijkt erop dat het zomerreces in Laarbeek al begonnen is. Vanuit de politiek en de gemeenteraad komt nauwelijks nieuws naar buiten. Zit de Laarbeekse politiek te wachten op de nieuwe burgemeester? Moet hij leven in de brouwerij gaan brengen? Zo geef je jezelf wel een  heel duidelijk brevet van onvermogen!

Omdat er uit het  Laarbeekse al weken niets nieuws te melden valt, de blik maar weer eens op een landelijk item gericht. Net als gisteren is  het CBS wederom mijn  inspiratiebron. Gisteren was het de stijging van de levensverwachting in Nederland; vandaag de prijsstijging van goederen en diensten.

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend publiceert, blijkt dat goederen tussen januari 1996 en januari 2016 met 31,1 procent duurder zijn geworden. Meer dan een derde van die prijsstijging, 12,6 procent, wordt veroorzaakt door btw- en accijnsverhogingen.
Zo werd aardgas in twintig jaar tijd bijna drie keer zo duur, en betalen consumenten dit jaar 70 procent meer voor hun autobrandstof dan halverwege de jaren negentig. Ook heel gewone producten zijn stukken prijziger geworden: een pak melk werd 67 procent duurder.
Bij de diensten zijn grote uitschieters te vinden waar de overheid op de achtergrond meespeelt: riolering is ruim 2,5 keer duurder geworden, parkeergeld - op veel plaatsen door gemeentebesturen bepaald - steeg net iets minder hard.
De inflatie schommelt rond de anderhalf a twee procent. De inkomens stijgen ongeveer in hetzelfde tempo. Hierdoor neemt de persoonlijke welvaart sinds 2001 niet meer af, maar stijgt ook niet. Tussen 1996 en 2001 was er nog sprake van een stijging van de koopkracht, maar daarna hebben Nederlandse consumenten niet van de lage inflatie kunnen profiteren.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185