maandag 27 juni 2016


Geloof in de toekomst

De wereld verandert in snel tempo. Het politieke systeem is daarop niet toegerust en blijft achter bij deze veranderingen.  Burgers wantrouwen de politieke partijen, voelen zich miskent en in de steek gelaten. Hun wantrouwen tegenover de politiek vertaalt zich in afwijzing en recalcitrant verzet.

De rechts populisten hebben een wapen gevonden om deze onvrede een uitlaatklep te geven: het referendum. Dit is voor het uiten van deze onvrede een bij uitstek geschikt middel. Er zijn  al 30 referenda gehouden in 18 lidstaten van de EU. Leg een schijnbaar eenvoudige geformuleerde vraag voor aan de kiezer en je krijgt een antwoord dat alles op zijn kop zet. Denk maar aan het Oekraine-referendum in Nederland of het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Sinds vorige week kraakt het UK in al zijn voegen. En eigenlijk de EU ook.

De gevestigde politieke partijen zijn veel te veel bezig met hun eigen “ kleine ” onderwerpen. Ze hebben geen oog voor de zaken die er echt toe doen. Niemand die zich opricht en een voor velen aansprekende visie ontwikkelt. Ook moet gezegd worden dat de burger hem vaak deze kans ook niet geeft: de burger wil op elke moment over elk denkbaar onderwerp meepraten. Dit leidt tot niets; alleen tot een oorverdovend concert van meningen. Er wordt niet meer naar elkaar geluisterd.

Ben ik teleurgesteld? Ja, dat zeker wel,maar ik ben niet pessimistisch. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat we met vallen en opstaan uiteindelijk de juiste weg zullen vinden. “Een democratie heeft leiderschap nodig die de kiezer de indruk geeft dat hij echt in een democratie leeft.” twitterde ik gisteren. Je kunt van alles op deze uitspraak afdingen, maar een ding blijft overeind.

Vertrouwen geeft de doorslag.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185