maandag 13 juni 2016


                               Een gebrek aan onderwerpen.

Vandaag een beetje moeite met het zoeken naar een onderwerp voor de aflevering van deze blog voor dinsdag 14 juni.

De agenda’s van de commissies die zojuist gepubliceerd zijn bieden ook weinig soelaas. Echte discussiepunten staan er niet op. Of het moest zijn dat de commissieleden de vaste onderwerpen aangrijpen om te praten over de wegenstructuur en/of de samenwerking in De Peel. Duidelijk is wel dat er partijen ontevreden zijn over de gang zaken en het idee hebben dat de belangen van Laarbeek niet altijd even stevig behartigd worden. Het college lijkt op verschillende punten de regie niet meer stevig in handen te hebben. Het is in veel opzichten te afwachtend.

In het licht van het bovenstaande heb ik met heel veel belangstelling het rapport Maatwerkdemocratie. Naar een krachtiger, trefzekere gemeenteraad van de Denktanks van de VNG onder voorzitterschap van de Amsterdamse D66-wethouder Kasja Ollongren gelezen. Gemeenteraden moeten robuuster worden. Om dit te bereiken zijn op vier fronten veranderingen nodig: een compactere de raad ; betere ondersteuning van de raad goed;  ruimte aan burgerinitiatieven en zorg voor maatwerk in regionale samenwerking.
                                               
‘Minder kan meer zijn’, zo stelt de Denktank bij haar aanbeveling voor een compactere gemeenteraad. Nu gaat veel energie in de raad verloren door ‘met elkaar bezig te zijn’ (vergaderen en stukken lezen). ‘Een kleinere, beter ondersteunde gemeenteraad biedt meer kansen voor gemeenteraadsleden accenten te leggen op de buitenkant van het ambt: vertegenwoordigen en verbinden’, meent de Denktank. Met minder raadsleden wordt het politieke kapitaal vergroot; een zetel in een kleinere raad vertegenwoordigt meer burgers. Via gerichte rekrutering, betere opleiding en ondersteuning kunnen raadsleden met een grote deskundigheid op een bepaald terrein beter het controlerende en kaderstellende werk doen.. In kleinere gemeenten moet de vergoeding van raadsleden omhoog.


Er moet worden geïnvesteerd in het vakmanschap van raadsleden, zo luidt het tweede advies. Om raadsleden beter te ondersteunen moet de raadsgriffie worden versterkt met middelen en menskracht. Daarnaast kan worden gedacht aan financiële ondersteuning van partijen en fracties en het bevorderen van opleiding, kennisdeling en kennisuitwisseling van raadsleden. Omdat lokale partijen bescheiden financiële mogelijkheden hebben, zou het in de ogen van de Denktank goed zijn om toch eens met een Wet financiering politieke partijen voor lokale politieke partijen te komen.

Raadsleden moeten de kracht van de samenleving benutten, maar ‘maak duidelijk dat deze vormen van doe-democratie naast  het werk van de gemeenteraad staan (en niet daarvoor in de plaats komen)’, luidt de derde aanbeveling. ‘Bouw bij burgerparticipatie en burgerinitiatieven waarborgen in voor diversiteit om niet gevangen te raken in de val van de participatieparadox.’ Waak er voor en voorkom dat steeds dezelfde groepen of individuen zich melden, wil de Denktank daarmee zeggen.

Laat ruimte voor effectievere regionale samenwerking, bijvoorbeeld door maatwerk te bieden dat is toegesneden op de behoeften van de betrokken gemeenten’, stelt de Denktank in haar vierde aanbeveling. De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) moet daartoe worden herzien. Er moet onder meer de mogelijkheid worden geschapen voor een verplichte, systematische evaluatie van gemeenschappelijke regelingen. Ook de regels voor uittreding uit een gemeenschappelijke regeling moeten worden vereenvoudigd.

Het rapport is vorige week gepresenteerd op het jaarcongres van de VNG. Het biedt  een aantal waardevolle aanknopingspunten. Ook voor de raad van Laarbeek


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185