woensdag 15 juni 2016


                                              Misverstanden


Het is heel moeilijk om een helder en goed beeld te krijgen over de gevolgen van de invoering van de WMO. Over de consequenties voor de zorgvragenden, de zorgorganisaties en de medewerkers. Allerlei tegenstrijdige berichten circuleren in de media. Wie het overzicht behouden heeft, mag het zeggen.

Daar komt nog bij dat de Centrale Raad van Beroep op 18 mei 2016 een uitspraak heeft gedaan, waarbij gemeenten die zonder voldoende onderzoek  huishoudelijke hulp gekort hebben, zijn teruggefloten. Gemeenten moeten zich aan de wet houden. Deze schrijft een “keukentafelgesprek ” voor.

Probleem is ook dat gemeenteraadsleden onvoldoende zicht hebben op de uitvoering van de wet door de gemeenten. Een verantwoorde mening is pas mogelijk als alle gegevens beschikbaar zijn. Het college zou deze moeten leveren. Het is toch b.v. te gek voor woorden dat gemeenteraadsleden uit de pers moeten vernemen dat Laarbeek slechts zeven inwoners die de hoogste eigen bijdrage betalen. Minima betalen zelfs helemaal niets. Zo werkt het niet als hapsnap mededelingen via de pers worden gedaan.

Bovendien is het zeer de vraag of de mededelingen via de pers wel kloppen. Zo zegt wethouder Briels in het ED van 15 juni 2016 dat Laarbeek vorig jaar in totaal ongeveer 1,4 miljoen euro minder aan zorgtaken kwijt was dan was verwacht. Briels schat dat van dat overschot zo'n 1 miljoen euro is veroorzaakt door 'niet genoten zorg'. Niet genoten zorg, wie gelooft dat?


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185