woensdag 29 juni 2016

Kadernota 2017


Elk jaar schrijft de gemeente een kadernota, waarin zij op hoofdpunten aangeeft welke keuze zij wil maken voor de nieuwe begroting die in november aan de raad wordt voorgelegd. Het college vraagt het oordeel van de raad over deze kadernota. De raad doet dit op 7 juli a.s. in de algemene beschouwingen. Het geeft de raadsfracties de mogelijkheid hun specifieke wensen naar voren te brengen. Via amendementen en moties kunnen zij proberen het beleid wijzigen.

Op dit moment zijn alle fracties druk bezig met het bestuderen van de kadernota en het schrijven van de algemene beschouwingen. Ieder jaar opnieuw is het een enerverende bezigheid. Fracties willen goed voor de dag komen en steken er de nodige energie in.

Vervelend is dat de meicirculaire nog niet verwerkt is in de kadernota. Dit jaar is dit extra lastig omdat de meicirculaire beduidend nadeliger uitvalt dan aanvankelijk gedacht werd. Het begrotingstekort wordt in 2017 groter. Was aanvankelijk gerekend op een negatief saldo van € 619.000. De meicirculaire laat zien da t het tekort stijgt naar € 729.000.Ook het meerjarenperspectief verslechtert. Alle jaren eindigen in de min. Alleen het laatste jaar (2020 ) eindigt met een magere € 52.000 in de plus. Dat betekent dat er nog harder in de begroting gesneden zal moeten worden.

Ik ben benieuwd welke items de verschillende fracties in hun algemene beschouwingen centraal gaan stellen. Uit de veelheid van onderwerpen die hiervoor in aanmerking komen zal een keuze gemaakt moeten worden. Zullen er overeenkomsten zitten in de reacties?

Ik verwacht van wel.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185