zondag 5 juni 2016


                                                  Kadernota


Wethouder van Financiën, Tonny Meulensteen, heeft in de raadsvergadering  van donderdag 2 juni 2016 de Kadernota aangeboden aan de waarnemend raadsvoorzitter, Frans Biemans. In de Kadernota zet het college de uitgangspunten voor de begroting van het volgende jaar uiteen. De raad zal begin juli zich hierover uitspreken. Zij doet dit in de Algemene Beschouwingen.

Het moment van de Algemene Beschouwingen wordt algemeen gezien als het hoogtepunt van het politieke jaar. Politieke partijen steken heel veel energie in hun Algemene Beschouwingen. Hiermee kunnen zij immers de begroting van het volgende jaar naar hun hand zetten. De lokale democratie op zijn best.

De politiek staat de laatste jaren in het teken van de terugtredende overheid. Zowel landelijk als plaatselijk gebeurt dit. Het is een politiek van loslaten en zaken overlaten aan  het particuliere initiatief. De neoliberale bestuursfilosofie heeft kennelijk het pleit gewonnen. In de praktijk blijkt het loslaten toch moeilijker dan gedacht. Bij tegenslagen verliezen overheid en gemeenten maar al te gemakkelijk van hun nieuw verworven geloof   en vallen zij maar al te vaak terug in hun regelwoede. De voorbeelden hiervan zijn maar al te talrijk. De verontwaardigde roep om ingrijpen is een maar al te bekende reactie.

Heel erg consequent is dit niet. Maar ja, consequent blijven is nu eenmaal altijd heel erg moeilijk. Zeker in de politiek, waar allerlei belangen door elkaar lopen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de reactie van de partijen in hun Algemene  Beschouwingen.

Decentralisatie, transformatie en duurzaamheid zouden m.i. de allesbeheersende thema’s van de algemene beschouwingen moeten worden. En dan vooral de speelruimte  die de politiek de burgers wil toestaan. Participeren van burgers kan alleen als er ook iets te participeren valt. Het woord zelf zegt het al: participeren  veronderstelt de inzet van minimaal twee partijen, de burger of burgers en de overheid. Om de invloed van de ene partij te vergroten moet de andere partij loslaten. Grote vraag is hoever de gemeentelijke overheid hierin wil gaan en verantwoord kan gaan. Dit is een dilemma.  Toch zal de politiek hierop een antwoord moeten geven.

De Algemene Beschouwingen zijn bij uitstek een geschikt moment om hierover in de raad met elkaar van gedachten te wissen en knopen door te hakken. Er is ondertussen ruim anderhalf jaar ervaring opgedaan met de grote transities. Nadruk heeft gelegen op uitvoering. Nu wordt het tijd om de inhoud centraal te stellen. Andere partners deze zaken laten uitvoeren zoals de overheid het tot op heden zelf gedaan heeft, levert niet de noodzakelijke inhoudelijke vernieuwing op. Zo blijft het oude wijn in nieuwe zakken!

Laat de partijen zich hierin maar eens hun tanden zetten. Het worden dan ongetwijfeld interessante betogen, waarin liberale, socialistische en christendemocratische uitgangspunten centraal zullen komen te staan.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185