zondag 19 juni 2016


Kadernota


Op 7 juli behandelt de gemeenteraad de Kadernota 2017. In de algemene beschouwingen die dan gehouden zullen worden bespreekt de raad de uitgangspunten voor de gemeentebegroting 2017. Op dat moment kan de raad desgewenst de zaken nog bijstellen.

De Kadernota die het college aan de raad voorlegt, ziet er goed uit. Op een paar onderdelen na zitten er geen echt grote verrassingen in. Tegenvallers en meevallers houden elkaar redelijk in evenwicht. Belangrijk is dat het college op basis van de uitgangspunten van de Kadernota een sluitende begroting kan gaan opstellen.

In de MooiLaarbeekkrant deelt de scheidende waarnemend burgemeester complimenten uit aan het college, dat functioneert als een echt team. We nemen dat maar gemakshalve voor kennisgeving aan. De coalitie doet het inderdaad nog niet zo slecht niet, al blijft er altijd wel iets te wensen over.

Twee onderwerpen lopen als een rode draad door de Kadernota. Op de eerste plaats zijn duurzaamheid en een toekomstbestendig Laarbeek het allesbeheersende thema. De Kadernota bouwt verder op de uitgangspunten voor het duurzaamheidsprogramma  die de raad heeft vastgelegd. Het tweede thema is het voorstel een ontwikkelagenda voor de resterende periode die het college nog voor de boeg heeft, op te stellen. Dit is nieuw. Het is bovendien nog niet eens zo’n gek idee.

Het college wil niet op zijn lauweren gaan rusten, nu de meeste onderwerpen uit het collegeprogramma aangepakt zijn en/of zich in de uitvoeringfase bevinden. Het wil energiek een aantal ontwikkelingen oppakken die de komende 2 jaren op Laarbeek afkomen. Daarvoor ontwikkelt het college een ontwikkelagenda met een zestal onderwerpen. De onderwerpen waarop de keuze is gevallen zijn:
-         De huisvesting en maatschappelijke begeleiding van statushouders en/of vluchtelingen;
-         Facilitering van het voortgezet onderwijs;
-         Vertaling van het Bereikbaarheidsakkoord en het Bestuursakkoord;
-         De vorming van de economische agenda Laarbeek (ondernemersfonds);
-         De vertaling van de Omgevingswet;
-         Het opstellen van een ontwikkelagenda voor ( sport )verenigingen.
Een ontwikkelagenda is een goede zaak en bovendien uitdagend. Uitdrukkelijk vraagt het college aan de raad om te reageren en haar inbreng te leveren. Deze handschoen moet de raad oppakken. Alleen zo kan de Ontwikkelagenda gaan leven.

Een algemene opmerking moet mij nog van het hard. Natuurlijk, de Kadernota is vooral een technisch bestuurlijk stuk. Specialisten hebben hem geschreven. Dat merk je op alle bladzijden. Jammer dat het college er niet iemand met een betere pen er over heen heeft laten kijken.

Het stuk was er alleen nog maar beter van geworden!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185