dinsdag 31 mei 2016

Veroudering



De Telegraaf publiceerde dinsdag een groot artikel over de veroudering van de Nederlandse samenleving. Dit naar aanleiding van een prognose van het CBS. Volgens Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS, is de opmars van de senioren een feit. In 2050 zal 28 procent van 18-jarige meisjes honderd worden en 10 procent van de jongens. De eerste mens die de 135 jaar gaat halen ligt nu al in de wieg.

Volgens Latten zijn de eerste babyboomers 70 jaar. Ze zijn fit en vitaal. Dit gaat veranderen als deze pensionado’s tachtigers worden. Dan komen de mankementen. Over 25 jaar telt Nederland twee miljoen 80-plussers op een bevolking van 18 miljoen. Een op de negen! Voor het eerst gaan er meer Nederlanders dood dan er geboren worden.

Latten voorziet een cultuuromslag. Nu is nog de jeugdcultuur nog dominant. Dit gaat veranderen. De reclame zal zich meer op ouderen gaan richten. Het publieke debat zal vaker over de levenseindepil gaan dan over kinderopvoeding.

Deze omslag heeft grote consequenties. De AOW-leeftijd zal ongetwijfeld verhoogd worden. Allerlei aanpassingen zullen doorgevoerd worden. Toegestane snelheden op snelwegen terug van 130 naar 100 km; langere oversteektijden op zebra’s, langere overstaptijden op perrons, glorietijden voor omroep Max etc. En gemeenten zullen hun bouwprogramma’s moet aanpassen.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185