dinsdag 24 mei 2016


Provincie


Het ED berichtte vorige week dat het provinciebestuur van Noord-Brabant de gemeenten in de Peel en de Kempen een flinke tik op de vingers heeft gegeven. De provincie noemt het 'teleurstellend'  dat de zes Peel- en vijf Kempengemeenten geen gezamenlijke actie ondernemen om te komen tot een toekomstvisie.
Dit staat in een brief die aan de Brabantse gemeentebesturen is gestuurd. De Peelgemeenten en het Kempencluster krijgen de meeste kritiek. De provincie kondigt aan met hen in gesprek te gaan.

De provincie wil dat gemeenten met elkaar nadenken over ontwikkelingen als vergrijzing, leegstand en duurzaamheid. Moet dit leiden tot meer samenwerking of zelfs fusies? De provincie stelt nu dat onder meer Eindhoven en A2-cluster Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck nog te weinig haast maken met het beantwoorden van die vragen. Erger is het nog in de Peel volgens de brief. Daar ontbreekt het aan een 'gevoel van urgentie' om de handen ineen te slaan, zeker gelet 'op de majeure opgaven voor dit gebied (o.a. landbouw, werkgelegenheid)', zo staat in de brief.

Door het klappen van Peel 6.1 heeft de samenwerking 'een deuk opgelopen.' Helmond heeft een eigen weg gekozen. Dit alles maakt het er in de Peel niet gemakkelijker op. Samenwerking van de 5 Peelgemeenten in een Peel 5.1. lost niet alles op. Deze samenwerking is te beperkt van omvang en concentreert zich op de uitvoering van de transities. In de Peel is het besef nog onvoldoende doorgedrongen dat de wereld aan het veranderen, ja zelfs al veranderd is,en dat het politieke systeem er nog niet op toegerust is. Doen alsof er niets aan de hand is, staat gelijk met de kop in het zand steken. Heel veel regionale politici doen dit maar al te vaak. Zij willen de werkelijkheid niet onder ogen zien.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185